Rusia Desak Rakyat ke Arah Cashless Society Cegah Covid-19

90

Bank Rusia sebelum ini melaporkan rakyatnya telah mengeluarkan wang tunai lebih dari $ 13 bilion dari akaun bank mereka sejak awal Mac di tengah-tengah kebimbangan mengenai krisis koronavirus. Menurut sebuah laporan, sekitar 1 trilion rubel ($ 13.6 bilion) dikeluarkan dari ATM dan cawangan bank di Rusia selama tujuh minggu terakhir. Jumlahnya lebih banyak daripada yang dikeluarkan pada keseluruhan tahun 2019.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Menurut Bloomberg, lonjakan pengeluaran wang setiap hari terjadi ketika Presiden Rusia Vladimir Putin memperincikan langkah-langkah yang akan dikenakan untuk menghentikan penyebaran novel coronavirus di negara itu.

Kini Rusia mendesak orang ramai serta perniagaan untuk menggunakan pembayaran digital dan bukannya tunai dalam usaha untuk mengurangkan pengeluaran wang secara terus dan memutuskan penyebaran coronavirus.

Bulan lalu, pengawas keselamatan pengguna Rospotrebnadzor mendesak orang Rusia untuk beralih kepada pembayaran tanpa tunai, memetik nasihat dari Organisasi Kesihatan Sedunia yang mengatakan bahawa virus itu dapat bertahan pada wang kertas selama beberapa hari.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!