Rusia Lancar Pilot Blockchain untuk Sistem Pengundian

486

Parti pemilih bebas Rusia sedang menguji sistem pengundian elektronik berasaskan blokchain yang tidak boeh dimanipulasi,

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Persatuan Bukan Pemasar Awam Bebas, yang digelar “National Public Monitoring” (NOM), mengumumkan pada sidang akhbar di Moscow pada hari Jumaat. Koordinator persekutuan NOM Rom Kolomystev, kepada pemberita:

“Sebagai sebahagian daripada kongres kami, kami melancarkan sistem pengundian elektronik perintis yang dibina di atas sistem blokchain.”

Kongres Rusia Perisik Awam yang pertama diadakan atas inisiatif NOM, bersama dengan Dana Rusia untuk Pilihan Raya Bebas dan Persatuan Peguam Persekutuan Rusia.

Rakan lain acara itu dilaporkan sebagai Kor untuk Pilihan Raya Bersih, Pemerhati Rakyat, dan Kumpulan Persatuan Awam 32. Kolomoytsev mengatakan bahawa acara itu dihadiri oleh penonton sebanyak 300 orang.

Rusia telah terlibat dalam cubaan meluluskan undang-undang blockchain sejak awal bulan Januari. Namun kerajaan Rusia masih lagi belum meluluskan undang-undang sebagai undang-undang secara rasmi.

Seperti yang dilaporkan Blocky sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya Ukraine juga dilaporkan kini sedang bekerjasama dengan NEM pada satu siri percubaan untuk menggunakan teknologi blockchain untuk mengundi pilihan raya.

Di A.S., penduduk negeri West Virginia akan dapat menggunakan aplikasi mudah alih, berasaskan blokchain untuk mengundi dalam pilihan raya persekutuan pada bulan November ini. Platform pengundian barlangsung dalam peranti mudah alih, Voatz, menggunakan identifikasi pengenalan wajah untuk memastikan setiap pengundi memenuhi identifikasi pemerintah yang dikeluarkan oleh mereka. Penggunaan aplikasinya akan dihadkan kepada anggota angkatan tentera yang berkhidmat di luar negara.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!