Safewords – ‘Distributed Backup’ untuk Kekunci Mata Wang Kripto

106

Pada hari pertama persidangan Visi Satoshi selama tiga hari di Tokyo pencipta projek bernama Safewords menyampaikan penyelesaian baru untuk melindungi “kata laluan” mata wang kripto. Safewords adalah kit distribute backup 2-daripada-3 untuk kata-kata benih mnemonik anda.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Safewords – 2/3 Kit Distribute Backup untuk Kunci Persendirian

Minggu ini, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Penyimpanan Coin Guru, Brenden Lee memperkenalkan projek barunya ‘Safewords’. Produk ini adalah kit distribute backup 2-dari-3 untuk kunci peribadi. Banyak pemegang mata wang kripto telah menulis 12-24 perkataan untuk benih mnemonik mereka pada sekeping kertas, dan kemudian mereka biasanya menyembunyikan bahan itu dari pandangan. Lee telah merangka sistem mudah yang membolehkan mereka dengan selamat mengedarkan frasa mnemonik antara dua individu yang dipercayai atau dua peti besi. Sistem ini berfungsi dengan mana-mana mata wang kripto yang menggunakan sandaran 12-24 perkataan.

Produk Safewords dilengkapi dengan tiga kad yang memegang ⅔ frasa mnemonik mata wang digital yang boleh diserahkan kepada dua orang yang dipercayai seperti ahli keluarga atau peguam peribadi. Kad-kad ini juga dilengkapi dengan tiga sampul surat simpanan (reka bentuk khusus ini telah dibuat untuk persidangan) dengan tiga nombor pelekat mohor dengan enam digit unik.

Tandatangan-Pelbagai untuk Frasa Benih Mnemonik Anda

Pada dasarnya, pemilik utama kunci peribadi mengisi tiga kad benih mnemonik yang mempunyai 16 ruang yang ada dengan menulis ⅔ frasa benih pada setiap kad. Jadi dua kad bersama boleh membuka kunci dana, tetapi hanya satu kad yang tidak boleh. Kad tersebut juga termasuk ruang untuk merekodkan ‘pengenalan dompet’ dan ‘pin dompet perkakasan’ jika dompet adalah peranti perkakasan seperti Trezor, Ledger atau Keepkey.

Setelah kad diisi oleh pemilik mata wang kripto itu, kemudian masukkannya ke dalam setiap sampul individu, dan tutup lipatan dengan pelekat mohor. Pengguna kemudian hanya menyimpan satu kad dan memberikan baki dua kad kepada individu yang dipercayai. Sebagai contoh, anda boleh memberikannya kepada ibu anda dan memberikan yang lain kepada seorang peguam. Selagi anda mempercayai bahawa kedua-dua individu tidak akan bersongkol bersama-sama, maka pada dasarnya anda telah membuat kaedah tandatangan-pelbagai untuk menyimpan frasa benih. Sekiranya salah satu daripada mereka cuba membuka sampul maka jelas sekali bahawa pelekat mohor tersebut telah diganggu. Lain-lain individu yang boleh dipercayai samada anak anda, akauntan, atau dua peti deposit keselamatan.

Sistem Safewords cukup mudah dan cara yang unik untuk menyimpan frasa mnemonik dengan selamat untuk apa-apa mata wang kripto yang menggunakan 12-24 biji perkataan. Booth Storage Guru Lee telah menjual Safewords (reka bentuk khas sempena persidangan Visi Persidangan Satoshi) pada harga 0.015 BCH ($15 USD).

[ source: Bitcoin News, 24 Mac, ditulis oleh Jamie Redman ]

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!