Samsung Cipta Cip Saiz Nano Tanam Dalam Badan

236

Sayap produksi Samsung iaitu Samsung Foundry, telah melancarkan proses pengeluaran baru nod proses 7-nanometer (nm) Low Power Plus (7LPP) yang boleh mengurangkan penggunaan tenaga sehingga 50 peratus.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Berdasarkan teknologi litografi ultraviolet (EUV) yang melampau, menjadikan cip 7LPP baru yang lebih tebal (cekap kawasan) dan tenaga yang cekap. Ini mungkin mempunyai implikasi positif bagi pelombong kripto menggunakan peralatan Samsung, kerana kos tenaga menjadi faktor utama dalam keuntungan industri.

Apabila peralatan perlombongan berkembang pada kadar yang cepat, cip terus menjadi lebih kecil dan lebih cekap. Pada bulan April, Samsung mengeluarkan perkakasan 10nm untuk DragonMint T1 Perlombongan Halong. Menurut Samsung, nod proses 7VPPP berasaskan EUV yang baru adalah satu dorongan besar dari pelan teknologi Samsung Foundry, dan boleh membuka jalan bagi pembuatan teknologi semikonduktor nod 3 nm.

Samsung menyatakan bahawa 7LPP adalah pesaing besar dan utama teknologi dalam Artifical Inteligence (AI), Internet of Things (IoT), Networking, automotif, 5G, dan perusahaan datacenter berskala besar.

Walaupun Samsung tidak mendedahkan nama pelanggan pertama menggunakan teknologi pembuatan 7LPP yang baru, firma itu menyatakan bahawa cip pertama yang menggunakannya akan mensasarkan aplikasi pengkomputeran prestasi dan mudah alih tinggi (HPC).

Charlie Bae, naib presiden eksekutif jualan dan pemasaran feri di Samsung Electronics, berkata bahawa pengenalan nod 7LPP yang berpangkalan di EUV adalah peristiwa penting dalam industri semikonduktor. Beliau menyatakan bahawa “peralihan asas” pengeluar akan menjadi “pilihan optimum bukan sahaja untuk mudah alih dan HPC, tetapi juga untuk pelbagai aplikasi canggih.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!