Samsung menggunakan Blockchain, AI di Platform Logistik Cello 3.0

164

Syarikat Gergasi elektronik Korea Selatan iaitu Samsung telah mendedahkan pelaksanaan blockchain dalam pengumuman rasmi pada 20 Jun, menggunakan teknologi dalam platform logistik baru.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Platform itu, yang digelar Cello 3.0, adalah gagasan Samsung SDS anak syarikat Samsung, yang akan menggunakan “artificial intelligence”(AI) dan “logistik know how ” untuk penghantaran.

“Kami akan menyediakan perkhidmatan kepada penjual e-dagang global dengan CelloSquare 3.0, yang menggabungkan IT terkini dengan pengalaman operasi logistik Samsung SDS global,” Kim Hyung-tae, naib presiden bahagian perniagaan logistik Samsung SDS mengulas.

Cello hanyalah projek terbaharu di ketengahkan dari eksperimen blockchain SDS, syarikat itu awal bulan ini mengumumkan platform kewangan blockchain Nexfinance.

Di dalam lingkungan logistik, beberapa pengendali juga memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan keselamatan, kecekapan dan kos, di antara mereka DHL dan FedEx.

“Dengan menggunakan teknologi blockchain yang tidak boleh diubah suai atau dicuri, ia akan membuktikan asal kargo antarabangsa dan meningkatkan kebolehpercayaan produk,” kata pembebasan Cello itu sambil menjelaskan, SDS menambah ia juga menjangkakan masa yang sama dan manfaat menjimatkan kos.

Namun Jadual pelepasan untuk Cello masih belum diumumkan.

Scenario ini membuktikan bahawa syarikat besar elektronik mula mengimplikasi blockchain dalam projek mega mereka seterusnya,berkemungkinan juga samsung akan mula membina coinnya berdasarkan consensus IOT yang sesuai diaplikasikan pada barang elektronik mahupun jentera.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!