Bank Saudi Cipta Mesin ATM Biometric Blockchain

349

Pembekal mesin cash automatik Arab (ATM) Alhamrani Universal (AU) telah bekerjasama dengan platform identiti blockchain ShoCard untuk membangunkan ATM biometrik berasaskan blokchain, menurut kenyataan akhbar yang diterbitkan pada 27 Februari.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Kerjasama itu akan melihat AU dan ShoCard mencipta jenis baru ATM yang menggabungkan teknologi blockchain dan biometrik sebagai sebahagian daripada proses pengesahan lima faktor. ATM akan dilaporkan membenarkan pelanggan menggunakan aplikasi berasaskan blokchain dan pengiktirafan wajah dan bukannya nombor pengenalan peribadi untuk menarik balik dana.

ATM akan berupaya berkomunikasi di seluruh bank di rantau itu, sementara penggunaan teknologi blockchain akan membolehkannya mengesahkan identiti pengguna tanpa perlu mengakses pangkalan data bank. Armin Ebrahimi, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ShoCard, berkata bahawa blokchain “melindungi identiti individu semasa mengesahkan maklumat yang diperlukan oleh bank untuk mengesahkan bahawa pengeluaran adalah sah.”

Ditubuhkan pada tahun 1981, Alhamrani Universal merupakan penyedia ATM terbesar di Timur Tengah, yang mempunyai lebih daripada 50 peratus bahagian pasaran ATM di Arab Saudi.

Blockchain telah digunakan secara meluas untuk sistem pengurusan identiti. Baru-baru ini, syarikat gergasi teknologi komputer global Oracle mengumumkan pengembangan ciri-ciri platform Oracle Blockchain komersilnya, termasuk ciri-ciri pengurusan identiti dan integrasi data, seperti membolehkan penyepaduan sejarah transaksi blockchain dengan sumber data lain.

Pada bulan November tahun lalu, perbadanan perisian Amerika Syarikat Microsoft mengeluarkan kit pembangunan Azure berkuasa blokchainless serverless, yang mengandungi ciri-ciri seperti identiti dan data pemintas, pemantauan, dan antara muka pengaturcaraan aplikasi pemesejan (API) dalam format yang boleh digunakan untuk membangunkan aplikasi berasaskan blokchain.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!