SBI Ripple Asia, Rakan Kongsi Konsortium Kad Pembayaran Jepun pada Sistem Blockchain untuk Menentang Penipuan

76

SBI Ripple Asia dan Konsortium Kad Pembayaran Jepun telah mengumumkan bukti bersama proof-of-concept (PoC) untuk memerangi penipuan dengan teknologi blockchain, menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan pada 16 Nov.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

PoC akan dijalankan pada platform block3 R3, Corda, dan akan bertujuan untuk mencegah kerosakan yang dilakukan oleh transaksi penipuan dengan membolehkan perkongsian data masa nyata antara pihak menggunakan blokchain.

Konsortium Kad Pembayaran Jepun mengira sembilan penerbit kad kredit utama – termasuk American Express (Amex), Credit Saison dan Toyota Finance – dan dua penyedia teknologi pembayaran kad sebagai ahli. SBI Ripple Asia adalah usahasama dari gergasi perkhidmatan kewangan Jepun SBI Holdings dan Ripple firma blockchain yang telah berusaha untuk memajukan penyelesaian berkuasa blokchain untuk sektor kewangan dan perusahaan sejak ditubuhkan pada tahun 2016.

Corda dilaporkan telah dipilih untuk PoC disebabkan oleh privasi data dan tetapan keselamatannya. Pelepasan ini menggariskan bahawa data dalam sistem adalah “dikongsi hanya dengan mereka yang mempunyai keperluan untuk mengetahui.” Setiap syarikat akan memiliki nod Corda, dan setiap syarikat melaksanakan dasar keselamatannya sendiri, perkongsian data di antara nod dijamin oleh Corda. ”

Penyedia perkhidmatan IT Jepun TIS, yang merupakan anggota konsorsium R3, dilaporkan akan membangunkan sistem perkongsian maklumat yang selamat dan berskala untuk PoC berdasarkan Corda.

Walaupun pada peringkat PoC, maklumat akan dikongsi hanya antara syarikat kad peserta. Konsortium itu berkata ia akan mempertimbangkan memperluaskan perkongsian data kepada pelbagai pihak – seperti peniaga dan penyedia perkhidmatan pembayaran (PSP) – pada masa akan datang, atas nama yang lebih melindungi daripada industri penipuan.

Seperti yang dilaporkan pada bulan Oktober, aplikasi pembayaran tumpuan pengguna SBI Ripple Asia baru-baru ini telah dijalankan secara langsung, setelah berjaya mendapatkan lesen daripada pengawal selia kewangan domestik.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!