Singapura untuk Meneroka CBDC Mata Wang Digital Bank Pusat Dengan China

8

Bank pusat dan pengawal selia kewangan Singapura ingin bekerjasama dengan Bank Pusat China dalam bidang wang digital bank pusat.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Ravi Menon, pengarah urusan Penguasa Monetari Singapura, atau MAS, telah menyuarakan kesediaan negara untuk menjalin kerjasama erat dengan China dalam hubungannya dengan mata wang digital.

Bercakap di forum kewangan di Shanghai, Menon menekankan kemajuan China dalam pengembangan mata wang digital bank pusatnya, atau CBDC, yang dikenali sebagai digital yuan. Singapura, yang juga aktif menjelajah CBDC berasaskan blockchain, ingin bertukar pengetahuan dan kepakaran yang berkaitan dengan China, Sina Finance melaporkan pada 18 Jun.

Menon dilaporkan mengatakan bahawa CBDC kini menjadi topik yang sangat hangat, dengan menyatakan bahawa bank pusat Singapura dan China sedang membincangkan pelbagai senario pembangunan CBDC. Menggariskan bahawa alasan untuk mengembangkan CBDC berbeda-beda di setiap negara, pejabat itu menekankan bahawa tujuan utama projek CBDC Singapura adalah untuk memotong biaya pembayaran dan penyelesaian rentas sempadan, mengurangi waktu penyelesaian, dan memastikan keamanan transaksi.

Pegawai MAS mendorong lebih banyak kerjasama dengan Libra Facebook
Pada majlis itu, Menon juga menyebut projek stablecoin Facebook yang bermasalah, Libra. Pegawai itu dilaporkan menyatakan bahawa Libra adalah cabaran besar bagi sistem bank pusat global, tetapi projek ini juga memiliki “fleksibilitas yang besar,” sementara tim Libra komited untuk bekerja sama dengan pengawal selia global. “Kita tidak boleh menolak nilai Libra, tetapi harus mengadakan lebih banyak perbincangan dengan mereka,” tambah Menon. Pegawai itu sebelum ini menyuarakan pendirian yang serupa dengan Libra pada musim panas 2019.

Monetary Authority of Singapore telah mengusahakan projek pembayaran antara bank yang dikuasakan oleh blockchain sejak akhir 2016. Secara rasmi diumumkan pada tahun 2018, yang disebut “Project Ubin,” adalah usaha kolaboratif untuk meneroka penggunaan blockchain untuk penjelasan dan penyelesaian pembayaran dan sekuriti.

China mempunyai lebih banyak rancangan mata wang digital untuk menyaingi USD dan Libra
Pada bulan Jun 2019, bank pusat China dilaporkan berlumba untuk melancarkan yuan digitalnya menjelang Libra Facebook. Walaupun CBDC China kononnya sudah diuji di beberapa kota, para pakar yakin bahawa China dapat melancarkan yuan digitalnya tanpa warganegara memperhatikan perubahan tersebut.

Dilaporkan pada pertengahan bulan Jun bahawa China juga merancang mata wang digital Asia Timur untuk memperoleh lebih banyak kebebasan dari dolar Amerika Syarikat. Mata wang digital yang dirancang dilaporkan akan merangkumi sekumpulan mata wang serantau seperti yuan Cina, yen Jepun, won Korea Selatan, dan dolar Hong Kong.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!