Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS Cipta Kumpulan Kerja Blockchain

116

Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS (FTC) telah mewujudkan Kumpulan Kerja Blockchain untuk mengenal pasti dan memfokuskan skim penipuan yang memberi kesan kepada perlindungan pengguna dan misi persaingan FTC, menurut catatan blog yang diterbitkan di laman web agensi itu pada 16 Mac.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Menurut Ketua Teknikal Pemangku FTC Neil Chilson, Kumpulan Kerja Blockchain dalaman
berhasrat untuk menggabungkan kepakaran dan amalan di satu platform yang akan
menyelaraskan usaha menentang penipuan dalam bidang berkaitan Blockchain dan
mata wang kripto.

Kumpulan itu mempunyai sekurang-kurangnya tiga misi; membina kepakaran kakitangan FTC dalam teknologi mata wang kripto dan blockchain melalui perkongsian sumber dan dengan menganjurkan pakar di luar, bantuan dalam komunikasi dalaman dan penyelarasan luaran pada tindakan penguatkuasaan, dan menyediakan forum untuk membincangkan potensi pengaruh pada objektif FTC dan bagaimana untuk menjawabnya.

“Kami percaya kumpulan kerja ini adalah satu langkah penting untuk memastikan FTC dapat meneruskan misi untuk melindungi pengguna dan menggalakkan persaingan dalam keadaan krisis mata wang kripto dan blockchain,” tulis Neil Chilson.

Langkah itu mengikuti tuntutan mahkamah yang dibawa oleh FTC terhadap empat individu yang menggunakan Bitcoin dalam satu atau lebih skim rujukan rantaian penipuan. “Saya menjangkakan bahawa penipu akan mengganti skema lama untuk memanfaatkan glamor dan misteri semasa mata wang kripto semasa,” tulis Chilson.

FTC bukanlah perkara baru yang berkaitan dengan Blockchain dan mata wang kripto. Pada bulan Jun 2015, agensi itu memfailkan tuntutan berkaitan dengan mata wang kripto ke atas pemaju aplikasi yang merampas telefon pengguna.

Pada tahun 2016, ia membawa kes terhadap Butterfly Labs, pengendali operasi perlombongan Bitcoin, kerana menipu pengguna tentang ketersediaan, keuntungan, dan kebaikan mesin perlombongan. Pada bulan Mac 2017, FTC juga mengadakan forum umum mengenai teknologi Blockchain dan beberapa entiti kerajaan.

Awal bulan ini, Jabatan Negara Amerika Syarikat dan Coca-Cola, bersama tiga syarikat lain,
mengumumkan pelancaran projek berasaskan Blockchain untuk memerangi buruh paksa. Di Puerto Rico, Jabatan Pembangunan Ekonomi dan Perdagangan (DDEC) merancang untuk
membentuk majlis penasihat untuk mempromosikan penggunaan Blockchain untuk perniagaan.

Sumber: COINTELEGRAPH

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!