Syarikat Bebas Terbesar Brazil Bakal Lancar Pertukaran Exchanger Cryptocurrency

173

Syarikat induk broker bebas terbesar Brazil iaitu Grupo XP, bakal menubuhkan pertukaran cryptocurrency, Grupo XP, yang memiliki firma broker XP Investimentos, merancang untuk melancarkan platform dalam “beberapa bulan akan datang, dan akan mula perdagangan dalam bitcoin dan ethereum,” kata sumber berita tersebut.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan XP Guilherme Benchimol memberi kenyataan media bahawa syarikat itu akan melancarkan pertukaran yang dipanggil XDEX dalam beberapa bulan lagi, dengan sekitar empat puluh pekerja.

Grupo XP adalah kumpulan kewangan terbesar di Brazil, yang terdiri daripada syarikat-syarikat dengan pelbagai model perniagaan. XP dilaporkan telah menetapkan matlamat untuk memperoleh $ 1 trilion reais ($ 245 bilion) di bawah jagaan menjelang 2020, iaitu empat kali yang dijangkakan syarikat itu pada akhir tahun ini.

Di samping itu, XP akan melancarkan bank dalam beberapa bulan akan datang. Benchimol berkata syarikat itu ditolak dengan perniagaan crypto dengan populariti kriptografi di kalangan pelabur. 3 juta orang Brazil “mempunyai pendedahan” kepada Bitcoin, berbanding hanya 600,000 yang melabur dalam pasaran saham.

Pada mulanya, Grupo XP mengumumkan rancangan untuk melancarkan pertukaran BTC pada April lepas. Langkah itu dilaporkan sebagai yang pertama untuk XP, yang mula-mula menggunakan nama XP COIN INTERMEDIACAO pada Ogos 2017. Namun selepas suntikan modal sebanyak 5 juta reals (sekitar $ 1.5 juta), syarikat itu dijenamakan semula menjadi XDEX.

Awal minggu ini, Majlis Pentadbiran Pertahanan Ekonomi Brazil (CADE) melancarkan satu siasatan ke enam bank kebangsaan utama mengenai dakwaan amalan monopoli di sektor crypto. Menurut laporan CADE, “bank-bank utama mengenakan sekatan atau bahkan melarang … akses kepada sistem kewangan oleh pembrokeran cryptocurrency.” Bank dilaporkan mendakwa bahawa akaun broker ditutup kerana ketiadaan atau kekurangan data pelanggan.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!