Syarikat Blockchain VeChain dan Deutsche Bahn Membangunkan DApp untuk Industri Logistik China

143

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Syarikat BlockChain yang bertapak di Singapura VeChain (VEN) dan syarikat penyedia logistik global DB Schenker telah bekerjasama dalam membangunkan sistem penilaian pembekalan berasaskan blokchain, menurut siaran VeChain Foundation yang diterbitkan hari ini, 12 Jun.

Permohonan baru desentralisasi (DApp) akan menggunakan VechainThor blockchain untuk mengembangkan lagi rakan logistik pihak ketiga DB Schenker di China berdasarkan data yang dikumpul – hasilnya adalah untuk penilaian dari perkhidmatan seperti pembungkusan, pengangkutan, dan kualiti barangan.

Yayasan Vechain mendakwa bahawa DApp adalah syarikat pertama menggunakan blockchain untuk tujuan pengurusan pembekal (Logistic)

“Pada masa akan datang, sistem dan aplikasi yang berkaitan dengannya berpotensi dapat berkembang menjadi platform [yang dipersembahkan secara meluas dan dibina bersama oleh pelbagai penyedia perkhidmatan logistik.”

VeChain adalah pembekal Blockchain-as-a-Service (BaaS) yang mensasarkan perniagaan peringkat perusahaan. Projek cryptocurrency Ven kini menduduki tempat ke-17 pada senarai CoinMarketCap, dengan permodalan pasaran kira-kira $ 1.6 bln.

DB Schenker, bahagian pengangkutan dan logistik Deutsche Bahn, menguruskan penyelesaian rantaian bekalan untuk udara, laut, kereta api dan pengangkutan darat, serta logistik kontrak. Menurut VeChain, firma mereka menggunakan 68,000 pakar logistik di 2,000 lokasi di seluruh dunia, 5,700 daripadanya berpangkalan di China di seluruh 60 bandaraya negara.

Potensi Blockchain untuk menaiktaraf industri logistik dan rantaian bekalan dengan menyediakan pengesanan (tracking) produk, bukti pengesanan (proof of track) telah dikenalpasti boleh meningkatkan jumlah jualan dari syarikat gergasi industri global, antaranya Maersk, IBM dan FedEx, serta pemimpin elektronik Korea Selatan, Samsung dan Walmart.

Pada awal tahun ini, peneraju industri logistik yang menggunakan pekerja paling ramai di dunia – memberitahu Blocky bahawa teknologi blockchain adalah “penyelesaian yang tiada tandingan” untuk menginovasi pemindahan barang, perkhidmatan dan nilai di seluruh dunia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!