Syarikat Elektronik Bosch bersama IOTA untuk Melancarkan Peranti Baru Pengumpulan Data IoT

135

Pengeluar alatan kejuruteraan dan elektronik Bosch telah bekerjasama dengan IOTA, mengintegrasikan peranti pengumpulan data Internet of Things (IoT) baru dengan IOTA Data Marketplace yang terdesentralisasi, menurut tweet dari Bosch Nov 12.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

IOTA Marketplace adalah pasaran data yang terdesentralisasi di mana pihak dapat membeli atau menjual akses ke aliran data aktif, menggunakan MAM (Messaging Authenticated Messaging). MAM adalah protokol komunikasi data lapisan kedua yang membolehkan data dikongsi dengan peer-to-peer dengan selamat melalui saluran yang disulitkan. Pelanggan data boleh “mempercayai sumber dan integriti data walaupun identiti sumber itu bertopeng,” seperti tulisan blog.

Peranti sambungan baru Bosch, Bosch XDK (Cross Domain Development Kit) digambarkan sebagai “peranti sensor yang dapat diprogramkan dan platform prototyping Internet”, yang juga berfungsi sebagai penyelesaian nod sensor. Peranti dilaporkan menggabungkan pelbagai sensor, penyimpanan data dan teknologi rangkaian supaya para pengguna dengan tahap pengalaman pengaturcaraan dapat mengumpulkan data secara real-time, dan menjualnya di pasar IOTA

Seperti yang dinyatakan oleh Bosch, sebelum ini tidak terdapat kod sumber terbuka yang boleh diakses untuk membangunkan menghubungkan Bosch XDK dan IOTA “Tangle,”

Tangle adalah berbeza daripada blockchain, kerana ia tidak menggunakan “blok” atau perlombongan, tetapi ia dibina berdasarkan graf akiklik yang diarahkan (DAG), sebuah sistem yang disusun secara topologi di mana pelbagai jenis urus niaga dijalankan pada rantai yang berbeza dalam rangkaian serentak.

Di samping peranti XDK, pasukan pembangunan “XDK2MAM” sekarang telah membuat kod sumber terbuka yang tersedia untuk komuniti IOTA, untuk memudahkan interaksi antara perkakasan dan Tangle.

Seperti yang dilaporkan pada akhir bulan Ogos, konglomerat ICT Jepun Fujitsu mengumumkan pelancaran konsep bukti berasaskan IOTA (PoC) untuk proses jejak audit dalam industri perkilangan. Syarikat itu dilaporkan ingin menggunakan protokol IOTA sebagai “medium penyimpanan data yang tidak berubah” untuk laluan audit merentasi “persekitaran pengeluaran perindustrian dan rantaian bekalan.”

Pada bulan Jun, IOTA dan Volkswagen menunjukkan PoC yang menggunakan sistem Tangle IOTA untuk kereta autonomi, yang membolehkan Volkswagen menggunakan Tangle untuk memindahkan kemas kini perisian “over-the-air” sebagai sebahagian daripada sistem kereta baru.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!