Syarikat Gergasi China JD.com Melancarkan Makmal Penyelidikan Blockchain

67

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Gergasi runcit China, JD.com semakin mendapat sokongan dalam teknologi blockchain dengan melancarkan makmal penyelidikan untuk blockchain dalam kerjasama dengan dua institut teknologi, menurut pengumuman yang disiarkan pada 30 Oktober.

Jingdong Group (JD.com) adalah sebuah syarikat e-dagang China yang terkemuka, mengawal kira-kira 30 peratus daripada pasaran dalam talian pengguna kepada pengguna di China dengan 314 juta pengguna aktif, menurut Financial Times. Syarikat itu memberi tumpuan kepada pelaksanaan teknologi baru dalam e-dagang, perkhidmatan penghantaran, dan kewangan.

Pada pengumuman itu, JD telah bekerjasama dengan Kolej Pengkomputeran Ying Wu di Institut Teknologi New Jersey (NJIT) dan Institut Perisian di Akademi Sains China (ISCAS) untuk menubuhkan sebuah makmal teknologi blockchain. Makmal ini akan ditujukan untuk menyelesaikan masalah kecekapan dan mengkaji aplikasi baru untuk teknologi.

JD memetik usaha penyelidikan bersama jangka panjang dalam protokol konsensus asas, perlindungan privasi, dan keselamatan dalam aplikasi terdesentralisasi (DApps). Zhong Hua, timbalan pengarah Institut Perisian Akademi Sains Cina, menyatakan bahawa “melalui perkongsian ini kami akan membawa inovasi blockchain dan mempromosikan aplikasi industri teknologi blockchain.”

Bulan lalu, JD menubuhkan Institut Penyelidikan Pintar di ibukota di Nanjing yang bertujuan untuk memudahkan pembangunan “bandar pintar” dengan menggunakan kecerdasan buatan (AI), data besar, dan teknologi blockchain. Institut ini dilaporkan akan mempengaruhi “seluruh rantau China Timur” dan bertujuan untuk mengurangkan kos industri dan meningkatkan kecekapan.

Pada bulan Ogos, JD mendedahkan platform Blockchain-as-a-Service (BaaS) barunya yang digelar JD Blockchain Open Platform. Produk baru ini direka untuk membantu pelanggan komersil untuk membina, mengendalikan dan melaksanakan penyelesaian blockchain tanpa perlu mengembangkan teknologi dari awal.

Lebih-lebih lagi, pada bulan Ogos syarikat itu mendedahkan rancangan untuk mengeluarkan sekuriti bersandarkan aset (ABS) pada blok sempadan dengan Huatai Securities dan Xingye Bank. Di dalam kerjasama ini, para rakan niatnya akan menilai potensi penghalang blok untuk meningkatkan keselamatan aset.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!