Syarikat Kereta Api Terbesar Jepun Mengimplikasi Sistem Pembayaran Crypto untuk Kad Pengangkutan

338

Kazuhiro Tokita, pengarah perwakilan, ahli lembaga dan presiden di bursa mata wang Jepun, DeCurret, melancarkan sistem pembayaran cryptocurrency baru semasa persembahan perniagaan di Tokyo pada 27 Mac.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Sistem baru ini akan membolehkan kad pembayaran Suica yang dikeluarkan oleh Syarikat Kereta Api Timur Jepun (JR East), syarikat kereta api terbesar Jepun, akan didahulukan dengan cryptocurrency. Data yang dikeluarkan oleh syarikat menunjukkan bahawa sehingga akhir Mac tahun lepas, hampir 70 juta kad Suica dikeluarkan.

Suica adalah kad e-wang prabayar yang membolehkan penggunanya membayar kedua-dua barangan dan perkhidmatan, serta pengangkutan. Decurret telah dibenarkan beroperasi oleh Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA) sejak 28 Mac.

Dagangan di bursa akan bermula pada 16 April dan akan melibatkan Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) dan Ripple (XRP). Penambahan sokongan Ethereum (ETH) dilaporkan dijadualkan pada bulan Jun atau Julai, dan kedua-dua yen dan Bitcoin akan disokong sebagai pasangan asas.

Dalam berita Jepun yang lain, gergasi e-dagang Rakuten akan melancarkan pertukaran cryptocurrency sendiri, yang digelar Rakuten Wallet, selepas mengumumkan bahawa ia menerima kelulusan FSA pada 25 Mac.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!