Syarikat Perisian Kedua Terbesar Dunia | Oracle Corp Mengimplikasikan Blockchain

168

Oracle Corp, syarikat perisian kedua terbesar di dunia, melancarkan produk blockchain dalam tempoh dua bulan akan datang, Bloomberg melaporkan pada 7 Mei.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Presiden pembangunan perisian Thomas Kurian hari ini mengumumkan di ibu pejabat Oracle bahawa syarikat itu akan memperkenalkan produk platform-as-a-service pada bulan ini, dan decentralized ledger-based aplikasi pada bulan depan.

Syarikat yang berpangkalan di California ini bekerjasama dengan Banco de Chile untuk log transaksi antara bank dengan hyperledger. Oracle juga dilaporkan telah bekerjasama dengan kerajaan Nigeria, berusaha menggunakan teknologi blockchain untuk mendokumentasikan tugas kastam dan duti import. Menurut Bloomberg, produk Oracle juga akan dibina untuk syarikat farmaseutikal untuk pengurusan rantaian bekalan ubat.

Teknologi Blockchain telah berjaya menerima pakai industri utama baru-baru ini. Pada akhir April, bank BBVA Sepanyol menjadi bank global pertama yang mengeluarkan pinjaman pada blockchain. Menurut bank, penggunaan teknologi blockchain memotong waktu diperlukan untuk menyelesaikan proses pinjaman dari “hari ke jam.”

Pada pertengahan bulan April, samsung gergasi elektronik Korea Selatan mendedahkan bahawa ia akan menggunakan blokchain untuk menguruskan rangkaian bekalan globalnya. Naib Presiden dan Ketua Blockchain Song Kwang-woo berkata anak syarikat IT, Samsung SDS, sedang mencari untuk melaksanakan teknologi dalam usaha untuk mengurangkan kos sehingga 20 peratus.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!