Taobao Mengeluarkan Perkhidmatan Menulis Whitepaper ICO kerana Peraturan Ketat Mata Wang Kripto

196

Platform e-dagang Alibaba Taobao telah mengeluarkan semua perkhidmatan menulis whitepaper untuk initial coin offering (ICO), berikutan larangan Google dan Facebook baru-baru ini untuk pengiklanan bitcoin dan mata wang kripto lain.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Langkah ini berlaku apabila pengawal selia China kelihatan bersedia untuk mengatasi aktiviti haram dalam ruang mata wang kripto. “Taobao menguruskan produknya berdasarkan peraturan yang diterbitkan oleh Bank Rakyat China dan tujuh kementerian lain. Taobao juga memantau aktiviti yang melanggar pesanan pasaran,” kata Taobao dalam satu kenyataan.

Firma enjin carian china Baidu Inc. melarang iklan mata wang kripto pada awal 2016, selepas firma itu mengalami hasil skandal pesakit meninggal dunia selepas mencari maklumat rawatan yang mengelirukan mengenai Baidu.

China mengharamkan ICO pada September lalu kerana enam kementerian memutuskan bahawa ICO adalah kegiatan pengumpulan dana yang tidak sah mempunyai gangguan ekonomi dan kewangan yang serius. Tetapi projek ICO diteruskan di China, memandangkan projek-projek memberi tumpuan kepada jualan peribadi yang mensasarkan institusi pelaburan profesional dan pemindahan pendaftaran di luar negara.

Whitepaper berskala standard termasuk pengenalan teknologi projek, pasukan pengasas, kekuatan projek, seni bina teknikal dan perkhidmatan relatif. Perkhidmatan menulis kertas putih ke 25 hingga 30 halaman dijual untuk RMB3,000 (RM1847.96) hingga RMB5,000 (RM3079.94) pada Taobao sebelum pengharaman. Tambahan RMB1,000 (RM615.99) dikenakan untuk versi Bahasa Inggeris. Perkhidmatan biasanya mengambil masa tujuh hingga sepuluh hari untuk disiapkan.

Beberapa vendor kertas putih di Taobao berkata bahawa mereka telah mencipta profil palsu ahli pasukan untuk menjadikannya muncul sebagai pakar dari universiti terkemuka atau pengaturcara dari syarikat IT terkemuka termasuk Apple dan Google. Sebahagian daripada perkhidmatan itu juga termasuk memastikan gambar anggota pasukan ini tidak dapat dijumpai di tempat lain di mana tempat pengesahan identiti mereka sukar.

Whitepaper yang lengkap adalah langkah pertama projek blockchain untuk menarik pelabur dan mengumpul wang ICO mereka. Perkhidmatan penuh ICO termasuk pembuatan kertas putih, pembangunan token, pemasaran dan operasi juga tersedia pada Taobao sebelum ini. Pakej perkhidmatan penuh setinggi RMB100,000 (RM61598.79), menurut senarai sebelumnya pada Taobao. Jenis perkhidmatan ini juga diharamkan.

 

Sumber: China Money Network

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!