Teknologi Blockchain Meningkatkan Cybersecurity

168

Sistem berasaskan blokchain yang bersifat desentralisasi membuat daya tahan yang kuat terhadap usaha orang luar untuk menyusup atau mengambil rangkaian yang digelar blockchain. Kerajaan, agensi penguatkuasa undang-undang dan juga kepimpinan tentera di seluruh dunia nampaknya memikir cara yang lebih mesra pengguna kerana mereka menyedari bahawa kuasa teknologi ledger teragih (DLT) dapat dimanfaatkan untuk memajukan matlamat mereka dengan pelbagai cara.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Ini menjana peningkatan permintaan untuk penyelesaian meningkatkan lagi keselamatan yang mendorong sektor swasta untuk menghasilkan produk-produk yang berinovasi.

Penggunaan terkini – Pengawal selia sekuriti Israel yang memperkenalkan sistem pesananan ringkas (mesej) berkuasa blokchain untuk memastikan kesahihan komunikasi.

Keselamatan siber

Memastikan keselamatan dan integriti data adalah lambang alam semulajadi dan dikenali ramai. Keperluan untuk menyimpan data penting yang selamat dan terbukti tidak berubah dalam bidang seperti penguatkuasaan undang-undang dan pertahanan. Jika tidak dikawal rapi ,akibatnya gagal melindungi data negara akan jadi sangat mengerikan.

Pada bulan Mei 2016, Agensi Komunikasi dan Maklumat NATO terlebih dahulu mengundang cadangan permohonan aplikasi blockchain dalam bidang seperti logistik dan perolehan ketenteraan sebagai sebahagian daripada inisiatif Inovasi.

Sekitar masa yang sama, Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan Amerika Syarikat (DARPA), antara organisasi yang pertama untuk mewujudkan internet, kini mengumumkan bahawa menerima tawaran dari kontraktor yang mewujudkan platform pesanan dan transaksi yang selamat dari pemindahan (pengangkutan) dan penerimaan mesej menggunakan blockchain.

Di Atlantik, Makmal Sains dan Teknologi Pertahanan, sebahagian daripada Kementerian Pertahanan UK, telah bekerjasama dengan sebuah firma perunding dalam sebuah projek yang bertujuan untuk meningkatkan integriti data yang dihasilkan oleh sensor rangkaian.

Agensi risikan kewangan Australia dan Suruhanjaya Perisikan Jenayah Australia menyusun beberapa sumber tahun lalu untuk membiayai usaha oleh HoustonKemp, kontraktor yang berpusat di Singapura, untuk membina sistem blockchain yang berpandukan matlamat yang sama – mencatat, menyimpan, dan berkongsi maklumat sensitif dari bukti yang dibuat oleh siasatan.

Rusia juga tidak membuang masa, kerana Kementerian Pertahanannya telah menunjuk sebuah makmal penyelidikan yang baru dibina untuk meneroka penerapan teknologi blockchain yang berpotensi untuk melindungi infrastruktur ketenteraan tahap maximum daripada serangan siber.

Syarikat-syarikat Tech yang berniaga untuk membina aplikasi blockchain tidak hanya menanti penerbitan tawaran agensi kerajaan. Beberapa hari lalu, berita menggemparkan bahawa IBM telah mendaftarkan paten untuk penyelesaian keselamatan rangkaian yang bergantung pada rangkaian monitor yang diedarkan, sistem ini untuk mengesan pelanggaran(hack) dalam pertahanan sistem. Reka bentuk ini akan menjadi sangat berkesan terhadap serangan canggih yang meliputi trek mereka sendiri iaitu walaupun satu monitor digodam, orang lain akan menampakkan penyelewengan dalam log sistem kerana mereka menyimpan dari konsensus yang direkodkan sebelumnya.

Satu lagi produk yang khusus bertujuan untuk penguatkuasaan undang-undang dan pertubuhan yang berkaitan, yang disebut Blockchain Evidence Locker, melanda pasaran pada bulan September. Penciptaan dari firma Kanada Leonovus, produk ini direka untuk mengekalkan rekod penjagaan runcit terperinci dan kriptografi yang terjamin keselamatan.

Secara keseluruhannya, tidak akan mengejutkan jika semua industri akan bertukar kearah blockchain untuk memudahkan lagi urusan manusia.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!