Telegram meninggalkan projek crypto (TON) $ 1.7 bilion

4

Telegram, pengendali aplikasi messenger yang berjumlah 400 juta pengguna, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menyerah kalah pada rangkaian blockchain yang dibina, Telegram Open Network, berikutan perselisihan yang berlarutan dengan SEC.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

“Hari ini adalah hari yang menyedihkan bagi kami di Telegram. Kami mengumumkan penghentian projek blockchain kami.” tulis Pavel Durov, pengasas bersama Telegram, dalam catatan blog. “Penglibatan aktif Telegram dengan TON sudah berakhir.”

Sejak Oktober, SEC telah menuduh bahawa ICO Telegram bernilai $ 1.7 bilion pada tahun 2018 untuk cryptocurrency yang memberi kuasa kepada rangkaian, Grams, merupakan tawaran sekuriti haram.

Walaupun Telegram menolak tuduhan itu, SEC memperoleh satu perintah sementara demi menunda pelancaran rangkaian TON. Oleh kerana dalam perjanjian pembelian untuk Grams, Telegram berjanji akan mengembalikan token jika rangkaian tidak dilancarkan pada 30 April.

Rangkaian tidak dilancarkan, jadi Telegram menawarkan untuk mengembalikan wang mereka kepada pelabur.

Namun sekumpulan pemaju bebas telah berjanji bahawa projek itu akan diteruskan, walaupun tanpa hubungan dengan Telegram. Para dev melancarkan rangkaian mereka – dipanggil Free TON – minggu lalu. Rangkaian blockchain didasarkan pada kod sumber TON, dan token asalnya, “TON Crystals,” sudah mendapat sokongan dari validator nod profesional.

“Ini adalah pelancaran komuniti; pelancaran awam yang dijalankan oleh orang-orang yang berminat untuk melihat TON Percuma bekerja, “kata Ron Millow, ketua penjualan di TON Labs, salah satu pembangun TON pihak ketiga yang melancarkan blockchain bercabang, dalam sesi Soal Jawab umum pada 7 Mei untuk orang berminat dengan projek tersebut.

Dalam suratnya, Pavel Durov menjauhkan diri dari projek pihak ketiga: “Jangan mempercayai mereka dengan wang atau data anda. Tidak ada anggota pasukan kami yang hadir atau yang lalu terlibat dengan projek-projek ini, “tambahnya,” Walaupun rangkaian berdasarkan teknologi yang kami buat untuk TON mungkin muncul, kami tidak akan mempunyai hubungan dengan mereka dan tidak mungkin akan menyokong mereka dalam dengan cara apa pun, ”kata Durov.

Mitja Goroshevsky, CTO TON Labs dan pengasas bersama, memberitahu bahawa “Pavel terpaksa melakukan pernyataan ini. Secara harfiah. Namun saya setuju dengan setiap sentimen yang ada, “katanya mengenai surat Durov, yang diakhiri dengan” mengucapkan selamat maju jaya kepada semua orang yang berusaha untuk desentralisasi. “

“Ini sesuai dengan tujuan Free TON,” kata Goroshevsky. “Kami akan terus mengembangkan, membangun dan menyebarkan TON ke seluruh dunia. Kami akan menyerahkannya ke tangan berjuta-juta orang. “

Telegram terpaksa meninggalkan projeknya setelah dua setengah tahun kerja membuka kembali persoalan bagaimana Telegram, aplikasi pesanan berenkripsi yang berorientasikan privasi, akan menghasilkan wang.

Telegram berharap TON akan mengewangkan Telegram, yang saat ini tidak memiliki iklan dan tidak mengumpulkan data pengguna. Durov, dan saudaranya, Nikolai, membuat wang mereka dari VKontakte, analog Rusia ke Facebook. Mereka menggunakan wang itu untuk mengawasi Telegram, sebuah aplikasi pesanan berenkripsi yang berorientasikan privasi, yang dilancarkan pada tahun 2013.

Rencana aslinya adalah untuk Telegram Open Network disatukan ke dalam aplikasi pesanan, memberi peluang kepada pasukan untuk memastikan aplikasi tetap berjalan setelah VKontakte. “Ketika disatukan dengan Telegram, TON berpotensi merevolusi bagaimana orang menyimpan dan memindahkan dana dan maklumat,” tulis Durov.

Tuntutan SEC, yang sejak Oktober mendakwa bahawa penjualan token membentuk penawaran sekuriti yang tidak terkawal, menghentikan semua itu.

Peguam Telegram telah menolak tuduhan tersebut. Dalam hujah yang rumit, mereka mendakwa bahawa pelabur tidak membeli Gram; mereka membeli hak untuk Grams, yang akan diedarkan kepada mereka pada suatu ketika setelah pelancaran jaringan. Oleh kerana Grams belum dicetak, Telegram sama sekali tidak menawarkan sekuriti, kata peguamnya.

Castel telah memberikan beberapa perintah sementara SEC yang menghalang pelancaran TON, dan, dalam perintah mahkamah pada 24 Mac, menulis “bahawa SEC telah menunjukkan kemungkinan besar keberhasilan dalam membuktikan bahawa rancangan Telegram sekarang untuk menyebarkan Grams adalah tawaran sekuriti. “

Ketika tarikh akhir 30 April itu tiba, Telegram membuat perjanjian dengan para pelaburnya: ia menawarkan untuk mengembalikan 72% saham mereka, atau membiarkan Telegram menyimpan wang mereka, dan menerima 110% dari pelaburan asalnya pada 30 April 2021.

“Ekonomi yang besar dan berjaya memiliki peraturan – dan jika anda ingin berniaga di mana wangnya, pasti ada peraturan. TON ditutup adalah persoalan sama ada Telegram ingin dapat beroperasi dalam bidang ekonomi dolar AS . Catatan blog Pavel Durov mengatakan secara langsung bahawa ini adalah sebab mengapa TON tidak berlaku.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!