Teori “Satoshi Nakamoto” dari cerita Pablo Escobar

22

Teori baru mengenai identiti sebenar pencipta Bitcoin tanpa nama Satoshi Nakamoto telah muncul dari sumber yang sangat tidak disangka. Sumber memasukkan keluarga Escobar dan kisah mengenai Yasutaka Nakamoto.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Ceritanya seperti ini: Yasutaka Nakamoto adalah jurutera berpangkat tinggi untuk Pacific West Airlines yang bekerja untuk tuan dadah Colombia Pablo Escobar, menyeludup dadah ke A.S. dari Amerika Selatan. Yasutaka hilang sepenuhnya dari pandangan umum pada tahun 1992 setelah berjaya dalam percubaan pembunuhan oleh bekas majikannya. Dia kemudian muncul kembali bertahun-tahun kemudian untuk membuat dan melancarkan Bitcoin. Dia juga kononnya saudara Dorian Satoshi Nakamoto.

Sekurang-kurangnya itulah kisah yang diceritakan oleh Olof Gustaffson, Ketua Pegawai Eksekutif Escobar Inc, syarikat induk multinasional yang dikaitkan dengan tuan dadah Colombia Pablo Escobar. Gustaffson adalah seorang usahawan Sweden berusia 27 tahun yang memulakan perniagaan pertamanya pada usia 13 tahun. Pada usia 21 tahun, dia telah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif konglomerat multinasional Escobars yang berpusat di Medellín, Colombia.

Mengapa kita mendengar cerita ini sekarang?
Gustaffson – orang kanan kepada saudara Pablo, Robert – menyampaikan versi peristiwa fantastik ini dalam usaha, katanya, untuk membungkam beberapa kegelisahan yang dibuat oleh Satoshi Nakamoto, Craig S. Wright .

Olof Gustafsson, Ketua Pegawai Eksekutif Escobar Inc. Sumber: @ olof_gustafsson / Twitter

Menurut Gustafsson, kedudukan Yasutaka sebagai ketua jurutera Pacific Pacific Airlines menjadikannya orang dalam yang sempurna untuk operasi penyeludupan dadah Pablo Escobar. Di mana juruterbang komersial Barry Seal (dilakonkan oleh Tom Cruise dalam filem American Made) sebelumnya telah menyampaikan ubat untuk Escobar, Yasutaka dapat terus akses yang tidak terhad yang diberikan kepadanya dalam peranannya di syarikat penerbangan, kata Gustafsson.

Gustafsson terus menuntut bahawa pengalaman Yasutaka dengan mikropemproses dan semikonduktor membekalkan kepadanya asas pengetahuan teknikal yang kemudiannya akan diterapkannya pada cryptocurrency pertama di dunia. Menurut Gustafsson, Yasutaka adalah seorang pemberontak – cukup liar untuk bekerja untuk Pablo Escobar dan cukup keras kepala untuk tidak pernah menjanjikan kesetiaannya.

Profil awam Yasutaka
Hanya satu penyebutan umum mengenai Yasutaka Nakamoto yang boleh didapati dalam talian. Gustafsson menggariskan artikel Los Angeles Times dari 1 Oktober 1992, yang menceritakan kisah pekerja Hughes Aircraft Co., Yasutaka A. Nakamoto, yang muncul tanpa cedera setelah menemui bom paip di dalam keretanya ketika diparking di tempat kerja. Artikel tersebut menyatakan:

“Pekerja Hughes Yasutaka A. Nakamoto, 39, pada mulanya menyangka keretanya dicuri kerana tingkapnya pecah, Sgt. Andy Gonis berkata. Dia kemudian menjumpai alat itu di bawah tempat duduk. “

Menurut polisi, polis enggan memberikan maklumat lebih lanjut mengenai bom tersebut. Mereka juga menolak untuk membuat spekulasi mengapa seorang jurutera pesawat akan menjadi sasaran pengeboman kereta.

Percubaan pembunuhan ini menandakan berakhirnya jangka masa kolaborasi menjalankan dadah untuk Nakamoto dan Escobar, kata Gustafsson. Ia juga menandakan kali terakhir Yasutaka Nakamoto didengar.

Escobar Inc. adalah hidra berkepala banyak yang dikendalikan dalam Bitcoin
Escobar Inc. telah berjaya menjejakkan kaki ke dunia cryptocurrency. Pada tahun 2018, Roberto Escobar melancarkan “Diet Bitcoin,” sebuah fork dari blockchain Bitcoin yang akhirnya berpindah ke Ethereum ERC-20 pada tahun 2019. Tetapi syarikat itu juga cemerlang dalam publisiti yang memprovokasi.

Pada tahun 2016, Escobar memulakan kempen GoFundMe yang berusaha mengumpulkan $ 50 juta untuk mempercepat pendakwaan Donald Trump. Roberto Escobar mengaku mempunyai maklumat penting untuk penyelidikan Robert Mueller. Halaman GoFundMe telah dikeluarkan oleh syarikat penggalangan dana kerana kurangnya kejelasan tentang bagaimana dana tersebut diperuntukkan. Ia mengumpulkan lebih dari $ 10 juta dalam 10 jam sebelum kempen ditutup.

Pada tahun yang sama, Escobar mengancam Netflix dengan tuntutan undang-undang $ 1 bilion atas apa yang didakwanya adalah gambaran yang tidak tepat mengenai keperibadiannya dalam siri hit Narcos. Roberto Escobar juga menuntut hak untuk menyunting musim berikutnya sendiri.

Pada tahun-tahun sebelumnya, Roberto Escobar telah mendakwa Satoshi menghampirinya secara peribadi untuk mendapatkan bantuan dalam membina Bitcoin. Pada masa yang lain, Escobar telah mendakwa bahawa Satoshi benar-benar penyokong kerajaan CIA dan A.S.

Pertikaian tanda dagangan Bitcoin Escobar
Pada tahun 2019 wartawan ini mendedahkan Gustafsson dan Escobar sebagai bekas pemilik tanda dagangan Bitcoin, yang berdaftar dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat.

Satoshi Nakamoto Craig Wright yang diisytiharkan sendiri menjadi berita utama pada tahun 2019 ketika dia membuat tuntutannya sendiri dengan USPTO untuk hak penamaan Bitcoin. Setelah gagal menjawab tuntutan Wright dalam jangka masa enam bulan yang diperuntukkan, syarikat Coust Legal Ltd. yang berpusat di UK, Gustafsson, kehilangan kawalan terhadap tanda dagangan Bitcoin.

Pemfailan terbaru di laman web USPTO menunjukkan hak penamaan Bitcoin berada di bawah kawalan Coin Legal Ltd. Perubahan terbaru terhadap pemfailan dibuat baru-baru ini pada 14 April 2020, dan proses semakan sedang dilakukan pada masa ini.

Seperti setiap teori mengenai identiti Satoshi yang muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kisah Yasutaka Nakamoto tetap terang pada bukti dan kredibiliti. Satu-satunya orang yang boleh bertanding atau mengesahkan kisah penciptaan Bitcoin ini ialah Dorian Satoshi Nakamoto, yang Gustafsson dakwa adalah saudara Yasutaka.

Dorian Nakamoto menjadi subjek spekulasi jangka pendek tetapi sengit pada tahun 2014 setelah seorang wartawan Newsweek menerbitkan dakwaan bahawa dia adalah “wajah di sebalik Bitcoin.” Sebelum itu dan akhirnya menyangkal pembabitan dengan Bitcoin, Dorian pada mulanya memberitahu wartawan bahawa dia “tidak lagi terlibat dalam hal itu,” dan bahawa dia tidak dapat membincangkannya.

Gustafsson menunjukkan entri Whitepages ini untuk Dorian S. Nakamoto, yang sesuai dengan usia dan kawasan tempat tinggal Dorian. Entri yang sama menyenaraikan enam saudara mara, salah satunya Yasutaka A. Nakamoto. Menurut Gustafsson, inilah Nakamoto yang dicari oleh semua orang. Dia berkata:

“Kami percaya nama tengahnya adalah Akiko, dan dia kemudian menggunakan nama Akiko. Seorang lelaki dengan nama Akiko didaftarkan di alamat Dorian di California. “

Itu mungkin disokong oleh carian buku telefon AS yang menyenaraikan empat kerabat Dorian yang sama untuk satu Akiko Nakamoto. Daftar Whitepages untuk Yasutaka A. Nakamoto juga menunjukkan bahawa dia tinggal di alamat yang sama dengan Dorian.

Tetapi penyenaraian tersebut tidak menjadi bukti yang pasti, dan berpotensi dimanipulasi oleh pihak ketiga yang tidak berkaitan.

Kredit anumerta untuk mencipta Bitcoin?
Gustafsson berpendapat bahawa Dorian tahu semua tentang penglibatan Yasutaka dengan Bitcoin, dan bahawa Dorian sendiri telah pergi ke Colombia untuk menjalankan perniagaan dengan Roberto Escobar pada tahun 2014, berikutan kehilangan Yasutaka setelah kejadian karbomb di tempat kerja.

Versi Satoshi ini, jika benar, kini hanya dapat memberi penghargaan selepas penemuannya. Gustafsson mendakwa mencipta Bitcoin adalah salah satu tindakan terakhir Yasutaka sebelum meninggal dunia pada awal tahun 2010. Sementara itu, setelah bertahun-tahun mengalami gangguan berikutan artikel Newsweek yang tidak dikenali, Dorian Nakamoto telah menggesa peminat Bitcoin dan peminat cryptocurrency untuk meninggalkannya sendirian.

Ketika ditanya mengapa dia memberikan maklumat ini sekarang, Gustafsson berkata, “Roberto percaya bahawa penting untuk menetapkan rekod itu.”

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!