Thailand Akan Meluluskan Dua Undang-undang Mata Wang Kripto Baru

111

Pengawal selia Thai dilaporkan bersetuju untuk membuat dua undang-undang berasingan mengenai kriptografi dan Initial Coin Offering (ICO). Mereka akan mengawal perniagaan kripto, pembelian dan penjualan kriptografi, serta cukai mereka.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Dua Undang-undang Telah Dirangka

Menteri Kewangan Thailand, Encik Apisak Tantivorawong, pada hari Khamis mengatakan bahawa kerajaan sedang bersedia untuk mengumumkan peraturan untuk mata wang kripto dan Initial Coin Offering (ICO) menjelang akhir bulan ini, laporan Channel 7.

Selepas mesyuarat kabinet, Timbalan Perdana Menteri negara itu, Encik Somkid Jatusripitak, menjelaskan bahawa dua undang-undang sedang dirangka, menurut akhbar Thai Rath.

Yang pertama adalah Akta Perniagaan Aset Digital. Ia memerlukan pematuhan pendaftaran dan mengetahui pelanggan anda (KYC) pengendali mata wang kripto termasuk agen, peniaga, dan broker, butiran berita terperinci. Ia juga mengenakan penalti dan remedi bagi pelanggaran.

Yang kedua adalah semakan semula Kod Hasil negara yang bersangkutan dengan percukaian yang berkaitan dengan mata wang krito dan ICO, jelas penerbitan.

Pengaturan Bisnes Kripto & Pencukaian

Menurut Thai Rath, mata wang kripto dan perniagaan ICO seperti pengantara akan diperlukan untuk mengenal pasti diri mereka dan sumber dana pelaburan kripto untuk mencegah pencucian wang haram. Perniagaan ini diwajibkan untuk menyalurkan maklumat transaksi serta nama-nama pembeli dan penjual kepada Pejabat Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML). Undang-undang juga meletakkan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thailand (SEC) yang bertanggungjawab ke atas peraturan-peraturan tersebut. Kedai berita itu menghuraikan:

Syarikat swasta Thai yang telah mengeluarkan ICO mesti mematuhi undang-undang dalam tempoh 6 bulan.

Selain itu, Encik Apisak telah mengarahkan Jabatan Hasil Thailand untuk mengutip 7% VAT dan 15% cukai pegangan terhadap mata wang kripto dan ICO, kata penerbitan tersebut, sambil menambah bahawa pembayar cukai boleh menggabungkan liabiliti cukai mereka dengan pendapatan tahunan mereka.

Bank Pusat Tidak Akan Mengubah Pendirian

Bank of Thailand (BOT) berkata ia tidak akan mengubah pendiriannya mengenai mata wang kripto dan ICO. Pada bulan Febuari, bank pusat melarang institusi kewangan terlibat dalam lima aktiviti utama mata wang kripto, yang akan terus berkuat kuasa walaupun selepas peraturan tersebut berkuatkuasa.

Berikutan larangan BOT, Bangkok Bank kemudiannya menamatkan akaun pertukaran mata wang kripto tempatan.

Satu lagi bank utama, Krungthai Bank, tidak lama lagi mengikut dan menamatkan akaun bursa kripto tempatan mereka. Encik Piyong Sriwanich, presiden bank, dipetik oleh Thai Rath pada hari Khamis mengisytiharkan bahawa banknya tidak menyokong dan tidak akan menangani mata wang kripto dalam apa cara sekalipun. Selain itu, beliau menekankan bahawa jika sesiapa membuka “akaun deposit dengan bank dan melabur wang dalam mata wang digital, bank akan menutup akaun dengan serta-merta.”

 

[ Sumber: Bitcoin News, tarikh 17 Mac, ditulis oleh Kevin Helms ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!