Thailand Rancang Pembukaan Exchanger Crypto Negara

194

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Persatuan Syarikat Sekuriti Thai (ASCO) sedang mempertimbangkan untuk mewujudkan pertukaran cryptocurrency bersama, dengan rancangan untuk beberapa firma untuk memohon bersama untuk lesen pertukaran crypto, surat berita tempatan Bangkok Post melaporkan 2 Julai.

Pattera Dilokrungthirapop, pengerusi ASCO memberitahu Bangkok Post bahawa beberapa firma sekuriti Thai akan memohon untuk lesen operasi bersama dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Thai (Thai SEC) untuk mengurangkan kos dan teknologi saham.

Dengan hanya lesen perniagaan sekuriti, firma boleh menjadi broker aset dan peniaga digital, serta mengendalikan dompet digital token. Walau bagaimanapun, firma-firma sekuriti mestilah memisahkan aset syarikat dengan secukupnya dengan sistem pemuliharaan harta pelabur yang betul.

Dilokrungthirapop memberitahu Bangkok Post bahawa pelabur kripto “lebih suka berdagang dengan kami,” kerana perdagangan sekuriti serupa dengan perdagangan aset digital, dan “kami telah berada dalam perniagaan dagangan sekuriti untuk jangka masa yang lama.

Dilokrungthirapop menambah bahawa firma-firma sekuriti ASCO juga berminat dengan portal Tawaran Coin Permulaan (ICO), dan organisasi itu akan bekerjasama dengan SEC Thailand dengan tujuan membenarkan firma sekuriti memperluaskan operasi ke dalam bidang aset digital.

Pada pertengahan bulan Mei, rangka kerja undang-undang Thailand untuk cryptocurrency berlaku, mendefinisikan cryptocurrency sebagai “aset digital dan token digital” dan membawa mereka di bawah bidang kuasa SEC.

Nampaknya jiran paling dekat Malaysia juga sudah merancang perlaksanaan exchanger negara, Blocky.my juga menyarankan agar kerajaan Malaysia mahupun bank negara Malaysia , mula mengkaji dan memanfaatkan crypto dengan membuka exchanger Malaysia sendiri. Dengan ini akan lebih banyak traders dan peluang pekerjaan dalam industri blockchain.

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!