Top 10 Exchanger Yang Paling Teruk DiGodam Dalam Sejarah CryptoCurrency

222

1 . Mt. Gox

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Negara: AS
Pengasas: Jed McCaleb, Mark Karpeles
Dana dicuri: 1.35 juta BTC

Mt. Gox pertama kali exchanger yang berjaya di’Hack’ pada tahun 2011, dan kemudian pada tahun 2014. Penggodam mengganggu akaun kepunyaan seorang juruaudit exchanger. Dalam kes pertama, 500,000 BTC – bersamaan dengan $ 8.75 juta – dicuri dari akaun dan dari deposit sebagai hasil pangkalan data exchanger yang digodam. Dalam kes kedua, penyerang berjaya menarik lebih banyak lagi – 850,000 BTC.

Penyiasat awam, yang tidak biasa dengan subtleties industri cryptocurrency, dapat mengesahkan pergerakan hanya 200,000 BTC, yang penggodam pindahkan ke dompet mereka dengan mengubah nilai Bitcoin menjadi satu sen. Apa yang berlaku kepada seluruh aset tersebut masih belum diketahui.

Akibat kes hack pertama tersebut mengakibatkan harga bitcoin jatuh dari $ 32 kepada beberapa sen; pada tahun 2014, dari $ 720 hingga $ 550 dan terus menamatkan operasinya pada bulan Febuari 2014. Kini pada tahun 2018, Pengurus Mt. Gox, Nobuaki Kobayashi menjual sejumlah 35,841 BTC ketika pasaran jatuh dan perkara tersebut menyebabkan harga BTC jatuh mendadak.mempercepat kejatuhannya. Aktiviti terkini Pentadbiran Mt. Gox , menggangu pengguna yang tertipu yang asyik sibuk menuntut hak duit mereka dalam bentuk BTC.

 

2. BitFloor

Negara: AS
Pengasas: Roman Shtylman
Dana dicuri: 24,000 BTC

BitFloor menderita dari sejarah kedua terbesar dalam sejarah crypto pada September 2012. Ini semua bermula apabila server exchanger tersebut mengalami crash, sama ada di bawah pengaruh serangan DDoS atau kerana gangguan kuasa di pusat data – seperti yang dituntut oleh pemiliknya Roman Shtylman.

Empat hari selepas itu, penggodam menggunakan salinan backup utama dari wallet online bursa, di mana tempat dana Owner disimpan, dan berjaya menarik 24,000 BTC. Shtilman cuba untuk membayar pampasan kepada mangsa dengan menjual sahamnya dalam BitFloor, tetapi tidak dapat mencari pihak yang berminat. Pada tahun 2013, bursa ditutup, meninggalkan pelaburnya tiada apa-apa.

3. Poloniex

Negara: AS
Pengasas: Tristan D’Agosta
Dana dicuri: 97 BTC

Poloniex mengambil tempat ke-3 dalam senarai mangsa hackers. Pada bulan Mei 2017, penggodam mendapati titik kelemahan  dalam perisian software exchanger – semua permintaan pengeluaran yang dihantar serentak, diproses secara automatik tanpa mengira baki akaun. Pemilik Poloniex, Tristan D’Agosta, tidak menyebut jumlah sebenar aset digital yang berjayadicuri, tetapi mengumumkan bahawa jumlah dana pengguna telah dikurangkan pada masa hack setara dengan 12.3 % atau bersamaan 97 BTC.

Untuk menampung kerugian, Poloniex terpaksa memotong semua baki pengguna dengan jumlah ini. Dana ini dibekukan buat sementara waktu dan kemudian dikembalikan kepada pengguna dari dana peribadi, dengan kenaikan yuran pertukaran naik 1.5 peratus. Pengguna mendapati keputusan ini dapat diterima, dan Poloniex menyimpan reputasinya dan terus bekerja – secara berkala menjalani serangan kecil. Sekarang pertukaran itu adalah milik sistem pembayaran Amerika Syarikat.

Oleh itu , mereka kini mula menyekat IP yang datang dari Asia. Kebanyakkan orang asia menggadu ditipu Poliniex kerana tidak dapat membuat pengeluaran selagi tidak berjaya KYC, namun KYC mereka kini hanya dibuka untuk rakyat Amerika.

 

4. Bitstamp

Negara: Slovenia 
Pengasas: Merlak Brother
Dana dicuri: 19,000 BTC

Pada tahun 2015, Bitstamp kehilangan 19,000 BTC, yang dicuri oleh penggodam dari dompet online exchanger tersebut. Pada masa itu, kerugian itu bersamaan dengan $ 5 juta. Menghairankan, serangan phishing yang cetus digunakan oleh penggodam – pekerja pertukaran menerima e-mel dan mesej peribadi di Skype dari sumber yang kelihatan mesra.

Apa yang lebih mengejutkan ialah orang yang bertanggungjawab untuk keselamatan, pentadbir sistem Bitstamp Luka Kodrich, mengklik pautan dan mengundang malware ke komputer kerja, selepas exchanger itu digodam. Bitstamp bergegas untuk memaklumkan kepada peniaga tentang apa yang sedang berlaku, bagaimanapun, penyerang telah mencuri dana. Pampasan tidak diikuti, tetapi keselamatan diperketatkan lagi yang membantu exchanger tersebut pulih dengan cepat. Malah Untuk tujuan mengembangkan perlindungan multi-tandatangan Bitstamp telah bekerjasama dengan BitGo.

 

5. Bitfinex

Negara: British Virgin Islands
Pengasas: Rafael Nicole
Dana dicuri: 120,000 BTC

Bitfinex menjadi mangsa penggodam pada Ogos 2016. Orang yang tidak dikenali menggunakan pepijat dalam sistem multisignature, yang disokong oleh syarikat rakan kongsi BitGo. Penggodam menipu algoritma BitGo dalam cara yang tidak diketahui, memaksa mereka untuk meluluskan transaksi dan menarik kira-kira 120,000 BTC dari dompet online, bersamaan dengan $ 72 juta pada kadar pertukaran pada masa itu.

Pengasas Bitfinex berhadapan dengan pengguna mengenai hakikat bahawa kerugian kewangan akan diagihkan di kalangan semua pengguna, 36.067 peratus daripada exchanger nya akan dibekukan. Dana ini kemudiannya dikompensasi oleh token BFX, yang boleh ditukar kepada dolar AS pada kadar pertukaran dan menjadi saham iFinex Inc., yang dimiliki oleh pengasas Bitfinex. Dasar yang dipilih dan seolah-olah sesuai membantu exchanger tersebut sehingga hari ini.

 

6. Coincheck


Negara: Jepun
Pengasas: Koichiro Wada, Yusuke Otsuka
Dana dicuri: 523 juta NEM

Coincheck diserang oleh penggodam pada hari-hari terakhir Kemuncah pasaran BTC sebelum jatuh menjunam Feb 2018. Sejumlah 523 juta token NEM telah dicuri. Walaupun telah ada contoh terdahulu, namun exchanger tetap membuat kesilapan iaitu menyimpan dana pengguna dan bahkan dana mereka sendiri di hot wallet (wallet online) malah tidak menggunakan multisignature untuk perlindungan.

Adakah penggodam mengeluarkan wang yang dicuri? Hampir tidak. Masyarakat crypto bersatu selepas pencurian ini dan akhirnya mula aktif bertukar informasi untuk mencegah pergerakan dana yang dicuri. Khususnya, perkhidmatan pertukaran segera ShapeShift telah mengharamkan pertukaran duit syiling NEM. Contohnya diikuti oleh perkhidmatan lain, kerana 11 alamat tanpa nama, yang token dicuri telah dipindahkan ke, telah ditandai dengan tanda “coincheck_stolen_funds_do_not_accept_trades: owner_of_this_account_is_hacker,” jadi tidak sukar untuk menjejaki sebarang transaksi yang dilakukan oleh penggodam. Siasatan kejadian dan perkembangan pilihan pampasan bagi pengguna terus berlanjut.

 

7. BitGrail

Negara: Itali 
Pengasas: Francesco Firano
Dana dicuri: $ 170 juta

Pada 13 Februari, BitGrail kehilangan $ 170 juta dalam Nano (XRB) akibat serangan hacking. Pada masa yang sama, pengasas pertukaran memulakan perbincangan awam dengan pemaju blok block Nano untuk menentukan pihak mana yang bertanggungjawab terhadap pepijat yang membawa kepada hack itu.

Pemaju dari cryptocurrency menuduh BitGrail memberi perhatian yang tidak mencukupi untuk memastikan keselamatan – khususnya, tanpa adanya prosedur pengesahan bagi pengguna. Kemudian pertukaran itu berhenti bekerja dan menyerahkan penyiasatan kepada pihak polis.

Pihak berkuasa Florence merampas semua cryptocurrency dari deposit BitGrail untuk mendapatkan tuntutan pengguna yang terjejas, dan Yayasan Nano berjanji untuk mengambil bahagian dalam perlindungan kepentingan dan pampasan bagi kerugian.

 

8. Coinrail

Negara: Korea Selatan
Pengasas: Lee Nuss
Dana dicuri: $ 40 juta

Coinrail menjadi mangsa serangan peretasan pada 10 Jun 2018 dan kehilangan sejumlah $ 40 juta dalam 11 mata wang kriptografi. Sejurus selepas serangan itu, wakil-wakil pertukaran itu tidak bersedia untuk memberikan apa-apa maklumat yang boleh difahami, jadi butiran kecurian itu telah didedahkan oleh peserta dalam projek Pundi X, yang tokennya juga termasuk dalam penculikan.

Sebulan kemudian, pada 15 Julai, bursa itu menyambung semula perdagangan dan menawarkan mangsa dua skim pampasan: pengembalian wang secara beransur-ansur melalui pembelian cryptocurrency dan pampasan yang dicuri dengan token Coinrail RAIL, yang kemudiannya dapat ditukar menjadi cryptocurrency pada kadar dalam.

 

9. Bithumb

Negara: Korea Selatan 
Pengasas: Kim De Shi
Dana dicuri: $ 30 juta

Bithumb digodam pada 19 Jun, hanya beberapa hari selepas ia mengemas kini sistem keselamatannya. $ 30 juta, yang 10 peratus daripada jumlah dagangan, dicuri oleh penyerang. Inilah kejadian kedua yang kronik dalam Bithumb. Pertama berlaku pada 29 Jun, 2017, apabila data peribadi 30,000 pengguna – bersamaan dengan tiga peratus daripada semua pengguna pada masa itu – telah dikompromikan. Hacker cuba mengakses kata laluan satu kali pengguna, tetapi pertukaran membekukan perdagangan dan membuat perubahan pada sistem keselamatan.

Pada masa yang sama, Bithumb membelanjakan lapan peratus keuntungan ke atas keselamatan, dengan ketat mengikut peraturan “5.5.7” apabila lima peratus pekerja adalah pakar IT yang mempunyai kepakaran yang disahkan, lima peratus mempunyai kemahiran untuk memastikan keselamatan siber, dan sekurang-kurangnya tujuh peratus keuntungan syarikat dibelanjakan untuk perlindungan dana.

Pada masa hack itu, pertukaran itu menemui ancaman yang berpotensi dan sudah menarik balik dana pengguna ke cold wallet. Peniaga yang terjejas dijanjikan diberi pampasan daripada dana peribadi pentadbiran Bithumb.

 

10. Bancor

Negara: Switzerland
Pengasas: Guy Benarzi
Dana dicuri: $ 23 juta

Bancor, sebuah pertukaran berpusat yang dibentuk bertentangan dengan yang terpusat, Pada 8 Julai 2018 dari dompet online bursa te, penggodam mencecah sejumlah $ 23.5 juta. Hampir separuh daripada dana dicuri itu terdiri daripada token BNT mereka sendiri ($ 10 juta), Ethereum ($ 12.5 juta) dan Pundi X ($ 1 juta). Server terus dibekukan yang menyebabkan kecaman kritikan dari masyarakat kriptocurrency, kerana tindakan sedemikian terus bertentangan dengan prinsip desentralisasi. Charlie Lee menyimpulkan pandangan keseluruhan di Twitternya, mengumumkan bahawa Bancor boleh memanipulasi dana pengguna.

Wallet Bancor dapat di hack malah hackers tersebut mempunyai keupayaan untuk mencuri cryoto dari smart contract mereka sendiri.

Sesebuah Exchanger ternyata  tidak desentralis jika ia boleh kehilangan dana pelanggan ATAU jika ia dapat membekukan dana pelanggan. Banci boleh melakukan keduanya. Ini membuktikan Bancor adalah desentralisasi palsu.

10 Julai 2018 , Bancor segera mencipta pakatan dengan perkhidmatan pertukaran segera Changelly, di mana penggodam cuba mengeluarkan dana. Urusniaga telah dibekukan di sana juga.

Sesetengah pertukaran cryptocurrency memperkuat pertahanan mereka dengan bekerja bersama juruaudit keselamatan yang dipercayai telah membuktikan keberkesanan hack-proofing.

Ini mengurangkan risiko kelemahan yang berkaitan dengan audit dan akses ke dana yang disimpan dari jatuh ke tangan orang yang salah. Malah untuk perlindungan yang lebih tinggi, alat perbankan tambahan digunakan – seperti wallet server yang terasing, cold wallet, lapisan penarikan kebenaran, pengesahan alamat IP dan pengesahan e-mel, dua pengesahan pengesahan faktor (2FA) dan kad debit crypto, yang semuanya boleh digunakan untuk mengesahkan pembayaran dan login pengguna ke bursa.

Tindakan paling mudah dilakukan oleh mana-mana pertukaran untuk mengelakkan kecurian crypto adalah untuk mengekalkan majoriti dana dalam “cold wallet” yang memastikan bahawa kunci peribadi tidak pernah menyentuh mana-mana komputer yang dapat diakses dari internet.

Jika permintaan pengeluaran melebihi jumlah yang tersedia di dompet panas, pelanggan perlu menunggu. Menerima syiling 24 jam kemudian adalah lebih baik daripada tidak pernah

Clone pangkalan data anda ke tempat di mana penyerang tidak dapat mengubah suai atau menghapusnya dari server.

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!