TRON dilanda Masalah. Binance Memindahkan $ 300 juta Tether dari Tron ke Ethereum

5

Pada hari Selasa, Tether mengumumkan pertukaran USDT yang cukup besar dari blockchain Tron ke protokol Ethereum. Tether menjelaskan bahawa jumlah USDT yang beredar akan tetap sama, yang bermaksud bahawa USDT (TRC-20) akan dibakar dan jumlah token yang sama akan dikeluarkan di Ethereum.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Tether menggunakan beberapa rantai blok untuk menjadi tuan rumah pasukan USDT yang beredar, yang memungkinkan pengguna memintas kesesakan dalam rantai tertentu jika diperlukan. Sistem ini juga menjadikan penggunaan USDT lebih mudah bagi pengguna yang dilaburkan dalam platform tertentu untuk terus bertransaksi dalam USDT dan menjadikan stablecoin sebagai projek platform-agnostik.

Pada masa ini, USDT tersedia di rantai lain seperti Omni, EOSIO dan Liquid. Menurut data terbaru dari Tether, 61.6% dari jumlah penawaran USDT ada di blockchain Ethereum, 29.4% dari bekalan ada di blockchain Tron, dan 9% selebihnya berada di tiga rangkaian lain yang disebutkan sebelumnya.

Menurut data dari Flipside Crypto, pertukaran tersebut dilakukan oleh atau melalui Binance yang mengirim USDT (TRC-20) ke Bitfinex sebagai pertukaran untuk jumlah token USDT (ERC-20) yang sama, seperti yang dapat dilihat pada grafik di bawah.

Adakah Tron dan Binance jatuh?
Walaupun perubahan ini nampaknya agak remeh atau tidak penting bagi pengguna USDT biasa, $ 300 juta bukanlah pertukaran wang saku. Mereka yang melihat ruang crypto dengan teliti akan tertanya-tanya apakah sebab sebenar pertukaran itu. Adakah terdapat masalah dengan Tron, atau ada sesuatu yang sangat baik untuk Ethereum?

Memandangkan salah satu token yang dominan di blockchain Tron adalah USDT, perubahan tersebut dapat memberi kesan yang besar pada rangkaian dan imejnya.

Penganalisis dari Flipside Crypto mencadangkan bahawa satu kemungkinan alasan pertukaran itu adalah kerana Tron membayar premium untuk mengekalkan USDT Binance pada blockchainnya, dan kesepakatan ini mungkin telah berakhir.

Kemungkinan lain adalah bahawa Binance, atau salah satu pelanggannya, ingin berpartisipasi dalam pertanian hasil menggunakan token ERC-20. Kewangan yang terdesentralisasi baru-baru ini menjadi pusat perhatian di kriptosfera, kerana kemungkinan menjana pendapatan pasif cukup menguntungkan.

DeFi dan hasil pertanian
Buzz baru-baru ini yang dibuat di sekitar DeFi bahkan telah mendorong tunjuk perasaan yang kuat untuk beberapa token yang berkaitan dengan platform DeFi. Sehingga kini, token seperti Aave (LEND) dan Compound (COMP) masing-masing telah meningkat 208% dan 248%. COMP juga dengan cepat menjadi protokol DeFi terbesar dari segi jumlah nilai terkunci.

Protokol Compound membolehkan peserta memperoleh token COMP tambahan sebagai ganjaran untuk memberi pinjaman dan meminjam. Ditambah dengan ganjaran dan faedah standard yang diberikan kepada pemberi pinjaman, insentif tambahan untuk memperoleh COMP sebagai ganjaran menjadikan aktiviti ini sangat menarik sebagai sumber pendapatan pasif. Proses ini telah dikenali sebagai “pertanian hasil.”

Dengan demikian, pertukaran USDT dapat dikaitkan dengan keinginan untuk berpartisipasi dalam projek DeFi yang menghasilkan tinggi. Namun, mungkin ada sebab lain untuk pergeseran ini yang mungkin akan terungkap di kemudian hari.

Pada masa penulisan, Compound mempunyai sekitar $ 1 juta aset yang terkunci di sembilan pasaran, termasuk 84 juta USDT yang memperoleh 2.97% faedah.

Walaupun pertukaran besar itu pasti dapat dilihat sebagai berita positif untuk Ethereum dan ekonomi DeFi, ia juga boleh menjadi perhatian. Rangkaian Ethereum juga terkenal terganggu oleh masalah skalabilitas dan kesesakan yang sering mengakibatkan masa transaksi lebih perlahan dan bayaran yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, sebagai Ethereum 2.0. dan penyelesaian lain terus dikembangkan, masalah ini dapat dikurangkan segera.

Walaupun begitu, nampaknya USDT tidak bergantung pada kejayaan atau panjang umur platform tertentu. Sebagai projek bebas, pertukaran boleh dibuat mengikut keperluan, yang membolehkan Tether menyesuaikan diri dengan keperluan ekosistem crypto.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!