Trump Mengharamkan Pembelian Sistem Mata Wang Kripto Baru dari Venezuela

125

Presiden Donald Trump telah mengeluarkan perintah eksklusif untuk mengharamkan sistem
pembayaran mata wang kripto baru negara Venezuela, petro, daripada dibeli oleh orang Amerika atau oleh sesiapa di dalam wilayah AS. Ia merupakan perintah eksekutif yang berkaitan dengan mata wang kripto pertama yang dikeluarkan oleh presiden dan satu lagi tamparan kepada tanda maya yang sudah diragui yang dikatakan Presiden Venezuela Nicolás Maduro.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Perintah Trump menerangkan Innitial Coin Offerings (ICO) petro sebagai “tindakan baru-baru ini yang dilakukan oleh rejim Maduro untuk cuba menghindari sekatan AS,” dan mengisytiharkan semua urus niaga berkaitan menyalahi undang-undang. Perintahnya juga merujuk kepada Dewan Negara Venezuela yang bertentangan dengan pelancaran petro. Salah seorang dari penggubal undang-undang dari perhimpunan itu menyebutnya “haram dan tidak berperlembagaan” di Twitter.

Menurut tweet Maduro, pada bulan Februari, Venezuela melancarkan petro, dilaporkan dengan melancarkan sejumlah $ 735 juta. Ramai pakar telah menyatakan keraguan mengenai mata wang kripto, di mana Maduro telah mencadangkan sebagai alat untuk Venezuela untuk “mengatasi sekatan kewangan”, dan mungkin merujuk kepada sekatan yang dikenakan oleh AS dan EU. Mata wang negara sebenar Venezuela, bolivar, mengalami inflasi empat angka dan satu bolivar kini bernilai 0.00003 USD.

Perintah eksekutif untuk mengharamkan petro bukanlah yang mengejutkan, memandangkan
sekatan semasa Amerika Syarikat terhadap Venezuela. Perbendaharaan AS memberi amaran kepada pelabur-pelabur domestik pada bulan Februari untuk tidak melabur petro sekiranya ia melanggar sekatan, dengan mengatakan “mata wang digital petro akan menjadi lanjutan kredit kepada kerajaan Venezuela” dan “dengan itu dapat mendedahkan orang-orang AS ke risiko undang-undang”.

Pakar dalam peraturan mata wang kripto mengatakan bahawa larangan Trump adalah langkah yang boleh diramal. Walaupun percubaan Venezuela untuk mengeluarkan mata wang kripto adalah baru, tidak ada yang baru tentang Amerika Syarikat yang menyekat transaksi kewangan dengan negara yang disekat, “kata pengarah eksekutif Pusat Coin thinker Jerry Brito,” Mengeluarkan mata wang kripto tidak akan membantu Venezuela melarikan diri dari sekatan”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!