Twitter Hack Besar-besaran

54

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Penggodam Twitter yang sangat besar yang membawa kepada akaun bekas presiden AS, bakal presiden akan datang, banyak ahli perniagaan jutawan, selebriti dan syarikat paling berharga di dunia yang semuanya mempromosikan penipuan bitcoin mungkin turun sebagai salah satu bencana keselamatan siber terburuk yang pernah menimpa syarikat media sosial.

Tetapi sementara skop kejadian itu sendiri besar – mempengaruhi akaun milik Barack Obama, Joe Biden, Bill Gates, Elon Musk, Kanye West, Kim Kardashian West dan Warren Buffett – ia hanya boleh menjadi hujung yang sangat besar dengan implikasi keselamatan yang besar. Pakar keselamatan siber dan pembuat dasar sekarang bimbang bahawa penipuan bitcoin mungkin menutup pelanggaran data yang jauh lebih membimbangkan yang melibatkan komunikasi peribadi orang paling berkuasa di dunia.

FBI mengatakan pada hari Khamis bahawa ia kini sedang menyiasat kejadian itu. Kemudian pada hari Khamis, Twitter mendedahkan bahawa ia bekerja dengan pengguna yang telah terpengaruh oleh pelanggaran tersebut dan “terus menilai sama ada data bukan awam yang berkaitan dengan akaun ini telah dikompromikan.”

“Berdasarkan apa yang kami ketahui sekarang, kami percaya kira-kira 130 akaun disasarkan oleh penyerang sebagai sebahagian daripada kejadian itu,” tambah syarikat itu. “Untuk sebagian kecil dari akun ini, penyerang dapat menguasai akaun dan kemudian mengirim tweet dari akaun tersebut.”
Serangan itu adalah peringatan yang nyata, di tengah-tengah tahun pemilihan penting, mengenai kekuatan media sosial pada umumnya, dan Twitter (TWTR) khususnya, untuk menggoncang Amerika dan dunia. Walaupun mempunyai pangkalan pengguna yang jauh lebih kecil daripada pesaing seperti Facebook (FB), Twitter mempunyai pengaruh yang sangat besar terhadap media, pelabur dan pembuat dasar. Di sinilah pemberitaan berita, CEO membuat pengumuman perniagaan dan presiden AS kadang-kadang menyatakan dasar baru.

Serangan pada hari Rabu menunjukkan betapa mempercayai tempat awam di tangan Twitter, dan betapa rapuhnya sistemnya.
Twitter menyalahkan

menyerang sistemnya untuk menggodam Joe Biden, Barack Obama, Bill Gates dan lain-lain
Twitter menyalahkan serangan ‘terkoordinasi’ ke atas sistemnya kerana menggodam Joe Biden, Barack Obama, Bill Gates dan lain-lain
Masih belum jelas apa tujuan utama penyerang. Tetapi apa yang sedikit yang diungkap mengenai pengodam sejauh ini telah menimbulkan kebimbangan serius dari pembuat dasar, pakar keselamatan dan beberapa yang dekat dengan Twitter. Dengan tingkat akses yang mereka nikmati, para pengodam dapat memicu penjualan di pasar kewangan, mengeluarkan pernyataan kebijakan palsu atau mengganggu tadbir presiden.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!