U.S.A Memberi Amaran Pada Rusia

161

Jabatan Perbendaharaan A.S. telah memberi amaran kepada bank yang berpusat di Moscow mengenai peranannya dalam membiayai cryptocurrency kontroversial petro Venezuela.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Perbendaharaan mengumumkan hari Isnin bahawa Pejabat Kawalan Aset Asingnya (OFAC) telah menambah Evrofinance Mosnarbank – yang dimiliki secara bersama oleh firma milik Rusia dan Venezuela – kepada Senarai Kebangsaan Khusus, kerana ia adalah bank “utama” antarabangsa yang membantu Kewangan membantah projek petro presiden Venezuela Nicolas Maduro.

“Pelabur awal di Petro telah dijemput untuk membeli cryptocurrency oleh pendawaian dana ke akaun kerajaan Venezuela di Evrofinance,” kata Treasury sambil menambahkan:

“Penglibatan Evrofinance dalam Petro menunjukkan harapan Maduro bahawa Petro akan membenarkan Venezuela memintas sekatan kewangan A.S..”

Perbendaharaan juga mengatakan bahawa Evrofinance menyokong syarikat minyak milik negara Venezuelan Petroleos de Venezuela SA (PdVSA), yang telah “lama menjadi kenderaan untuk rasuah, penggelapan, dan pencucian wang oleh Maduro dan kroninya.” Firma itu juga telah senarai sekatan AS sejak Januari.

Setiausaha Perbendaharaan Steven T. Mnuchin berkata:

“Amerika Syarikat akan mengambil tindakan terhadap institusi kewangan asing yang menopang rejim Maduro yang tidak sah dan menyumbang kepada keruntuhan ekonomi dan krisis kemanusiaan yang melanda rakyat Venezuela.”

Sebagai tindak balas kepada tindakan Perbendaharaan, Evrofinance mengeluarkan kenyataan di laman webnya pada hari Isnin, menyatakan bahawa bank itu “terus beroperasi dengan cara yang stabil,” dan bahawa ia “tanpa syarat memenuhi semua tanggungjawabnya kepada pelanggan dan rakan kongsi sepenuhnya.”

Dengan penambahan bank ke senarai SDN, Perbendaharaan berkata “semua harta dan kepentingan dalam harta entiti ini, dan mana-mana entiti yang dimiliki, secara langsung atau tidak langsung, 50 peratus atau lebih oleh entiti ini, yang berada di AS atau dalam milikan atau kawalan orang AS disekat dan mesti dilaporkan kepada OFAC. ”

Petro Venezuela pertama kali dilancarkan dalam pra-jualan pada bulan Februari 2018, dan dijual kepada rakyat pada bulan Oktober melalui portal kerajaan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!