UK Financial Regulator Menasihati Bank tentang Cara Menguruskan Risiko ‘Aset Crypto’

113

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Pihak Berkuasa Perundangan Kewangan UK “UK’s Financial Conduct Authority” (FCA) telah mengeluarkan panduan bagi bank tentang bagaimana menangani risiko yang berkaitan dengan “aset crypto”, menurut surat yang disiarkan di laman web FCA pada 11 Jun. Pernyataan yang dikeluarkan oleh Pengarah Eksekutif Penyeliaan Jonathan Davidson dan Megan Butler, bank-bank harus menggunakan pendekatan yang sangat individual kepada klien yang menangani aset kripto kerana “risiko yang berkaitan dengan hubungan perniagaan yang berbeza dalam satu kategori luas boleh berbeza-beza.” Kenyataan itu berterusan: “Berikutan pendekatan berasaskan risiko tidak bermakna bank harus mendekati semua pelanggan yang beroperasi dalam aktiviti ini dengan cara yang sama. Sebaliknya, kami mengharapkan pihak bank mengenali bahawa risiko yang berkaitan dengan hubungan perniagaan yang berbeza dalam satu kategori luas boleh berbeza-beza, dan menguruskan risiko tersebut dengan sewajarnya. ” Oleh itu, badan kawal selia telah mencadangkan beberapa langkah “amalan yang baik” yang akan dijalankan oleh bank untuk mengelakkan risiko pelanggan menggunakan kriptografi untuk “tujuan jenayah.” FCA menggalakkan bank untuk membangunkan kesedaran kakitangan tentang “aset crypto” untuk membantu mereka mengenal pasti risiko-risikonya, dan untuk melibatkan klien-klien kripto untuk memahami sifat perniagaan mereka, antara lain. Dalam kenyataan itu, pengawal selia kewangan juga menegaskan motif bukan kriminal menggunakan kriptografi, termasuk pembiayaan “pembangunan teknologi yang inovatif” dan “pelaburan spekulatif” berisiko tinggi. Walau bagaimanapun, dengan mengambil kira globality dan tidak diketahui namanya crypto, FCA mencadangkan beberapa penunjuk “berisiko tinggi”, seperti pelanggan yang menggunakan cryptocurrency negara yang dikeluarkan dan mempunyai sejumlah tanda permulaan duit syiling permulaan (ICO). FCA menjelaskan bahawa risiko menggunakan mata wang cryptocurrency yang ditaja oleh kerajaan adalah “direka untuk mengelakkan sekatan kewangan antarabangsa.” Memandangkan risiko yang berkaitan dengan ICO, pengawal selia menyatakan bahawa amalan jenis ini melibatkan “risiko yang semakin tinggi menjadi mangsa kepada penipuan pelaburan. ” Pada akhir Disember 2017, apabila Bitcoin (BTC) mencatatkan harga rekod, FCA memberi amaran kepada pelabur mengenai risiko kehilangan semua wang mereka, mendakwa Bitcoin adalah gelembung (Bubble), dan komoditi “ganjil”. Pada bulan April, Bank Negara Kenya (CBK) mengeluarkan amaran yang sama kepada bank-bank di negara ini, memberi amaran kepada mereka untuk tidak menyediakan perkhidmatan kepada peniaga kripto. CBK Gabenor Patrick Njoroge berkata, “Terdapat risiko yang berkaitan dengan cryptocurrency terutama pada perlindungan pengguna, penipuan, penggodaman dan kehilangan data dan mereka cenderung untuk digunakan sebagai skim piramid.”

Scenario 1

Perancangan kearah kripto Centralized telah bermula. Kebanyakkan Bank-Bank negara di seluruh dunia mula membuat penyelidikan Blockchain Centralized.

Scenario 2

Walaupun kripto menuju kearah Centralized , ini tidak bermakna coin yang decentralized akan gagal. Kebanyakkan coin yang decentralized mempunyai servis perkhidmatan yang diperlukan orang ramai. Sejauh mana perkembangan teknologi sesuatu coin yang decentralized selagi itu crypto decentalized masih berharga.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!