Ukraine Menuju Ke Dunia Crypto

292

Perkhidmatan Negeri untuk Komunikasi Khas dan Perlindungan Maklumat Ukraine telah mengatakan bahawa ia tidak merancang untuk mengawal aktiviti perlombongan atau pun trading cryptocurrency, portal berita cryptorussia.ru dilaporkan 25 Jun.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Sebagai tindak balas kepada permintaan rasmi untuk maklumat oleh “Better Regulation Delivery Office’s” (BRDO), wakil-wakil pihak berkuasa pengawal dilaporkan berkata bahawa mereka tidak berniat untuk memperkenalkan lesen untuk perlombongan crypto sebagai aktiviti khas. BRDO adalah organisasi yang mempromosikan kebebasan ekonomi dan peraturan yang cekap di Ukraine.

Pegawai BRDO, Igor Samokhodski, mengatakan bahawa pelombong cuba menghindari publisiti disebabkan oleh status kriptocurrency yang tidak pasti dan reaksi tidak dapat diramalkan oleh pihak berkuasa. Menurut BRDO, perlombongan masih membawa risiko besar di Ukraine, kerana syarikat kemungkinan menghadapi  denda utama atau peralatannya dirampas.

Menurut tinjauan tempatan pada awal tahun ini, 72 peratus daripada Ukraine yang menggunakan internet tahu apa yang cryptocurrency, sementara 13 peratus daripada responden tersebut memiliki beberapa bentuk cryptocurrency. 41 peratus responden mengatakan pihak berkuasa perlu menyokong pengesahan crypto, manakala 19 peratus berpendapat ia harus dilarang langsung.

Bulan lalu,Blocky.my melaporkan bahawa Ukraine sedang mempersiapkan rancangan undang-undang untuk menghalalkan kriptografi. Menurut dokumen itu, pihak berkuasa negara mengatakan undang-undang itu akan membangun pasaran aset digital “percuma dan telus” di Ukraine. Walaupun kertas tersebut menggariskan kaedah untuk menyimpan, menggunakan, dan menukar cryptocurrency dan kontrak pintar, ia juga mencadangkan langkah pengawalseliaan untuk mencegah penggunaan crypto untuk pengubahan wang haram, pembiayaan pengganas dan aktiviti jenayah yang lain.

Pada bulan Mei, Sekuriti Kebangsaan Ukraine dan Suruhanjaya Pasaran Saham mengumumkan bahawa ia akan mempertimbangkan untuk mengiktiraf kriptografi sebagai instrumen kewangan. Head Of Commissioner, Timur Khromaev, menyarankan agar aset dan operasi kripto harus dipertimbangkan dalam kerangka hukum & undang-undang yang ada berdasarkan prinsip di balik aset tersebut. Beliau berkata aturan dan peraturan baru untuk kriptografi yang ditakrifkan di peringkat kebangsaan sebagai ia masih jauh dari piawaian antarabangsa.

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!