Undang-undang Baru Crypto dan ICO Oleh Kerajaan Malaysia

440

Pengawas sekuriti Malaysia akan mempunyai kuasa untuk mengawal selia penawaran aset digital dan pertukaran cryptocurrency pada hari ini, Selasa.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Menurut notis dari Suruhanjaya Sekuriti (SC) negara, Perintah Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Preskripsi Sekuriti) (Tokoh Digital dan Token Digital) 2019 akan berkuatkuasa pada 15 Januari berikutan kenyataan daripada menteri kewangan pagi ini.

Perintah preskripsi bermaksud tawaran dan pertukaran akan memerlukan persetujuan daripada SC sebelum memulakan operasi dan perlu mematuhi undang-undang sekuriti di negara ini.

“Mana-mana orang yang menawarkan ICO atau mengendalikan pertukaran aset digital tanpa kelulusan SC boleh dihukum, apabila disabitkan, dengan pemenjaraan tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak melebihi 10 juta ringgit Malaysia [$ 2.44 juta],” kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam Kenyataan itu, menurut laporan dari The Star Online.

Suruhanjaya itu juga berkata ia akan bekerjasama dengan bank pusat untuk mengeluarkan rangka kerja undang-undang penuh mengenai aset digital menjelang akhir Q1 2019.

SC menjelaskan bahawa “Garis panduan itu antara lain, menetapkan kriteria untuk menentukan kesesuaian dan kesesuaian penerbit dan pengendali pertukaran, piawaian pendedahan dan amalan terbaik dalam penemuan harga, peraturan dagangan dan perlindungan aset klien.”

Entiti yang berurusan dengan aset digital akan dikehendaki mematuhi peraturan pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan anti-keganasan (AML / CFT), serta “keselamatan siber dan langkah kesinambungan perniagaan,” kata agensi itu.

Walau bagaimanapun, Lim menambah bahawa “Khususnya, kami percaya aset digital mempunyai peranan untuk menjadi saluran pengumpulan dana alternatif bagi usahawan dan perniagaan baru, dan kelas aset alternatif bagi para pelabur,” menurut The Star.

Bulan lalu, SC dan Bank Negara Malaysia, bank pusat negara, secara bersama menjelaskan bahawa peraturan baru ini bertujuan untuk membawa aset digital “dalam perundangan undang-undang sekuriti untuk mempromosikan dagangan yang adil dan teratur dan memastikan perlindungan pelabur.”

Kenyataan ini meninggalkan beberapa ketidakpastian mengenai status pengawalseliaan kriptografi berbanding dengan token ICO di negara ini.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!