Undang-undang Syariah Terbuka kepada Perdagangan Crypto

153

Dunia Islam nampaknya cenderung untuk penggunaan aset digital yang meluas, kerana para sarjana yang dihormati mendakwa bahawa perdagangan kripto sepenuhnya sesuai dengan undang-undang Syariah.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Walaupun di kebanyakan negara barat hari ini, perkara-perkara yang berkaitan dengan agama dan wang saling bergantung antara satu sama lain. Namun, dalam Islam, terutama yang mengikuti kod etika Syariah, kedua-duanya saling berkaitan. Juga, pada masa lalu, ada usaha serius untuk memperkenalkan crypto dalam dunia kewangan koperasi berasaskan Syariah, seperti Rangkaian Stellar dan Halal Chain. Pada umumnya, pasaran ini masih cukup baru dan tidak matang seperti yang diinginkan oleh banyak orang dari dalam rantau ini.

Dalam hal ini, menurut pengumuman penting yang dibuat oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, perdagangan aset digital kini dibenarkan oleh undang-undang di dalam sempadan negara. Keputusan baru itu bukan sahaja akan membantu memacu pertumbuhan ekosistem kewangan Malaysia yang ada tetapi juga memungkinkan penciptaan cetak biru yang dapat digunakan oleh negara-negara lain yang mematuhi Syariah untuk mempromosikan inovasi kripto sambil tetap sesuai dengan nilai etika mendalam yang digariskan oleh Islam tradisi.

Untuk lebih memahami bagaimana crypto sesuai dengan skema perkara Syariah, Adlin Zulkefli, seorang pegawai yang dilantik Shariah yang mewakili Masryef Management House – sebuah firma penasihat mengenai kewangan Islam. Pada pandangannya, perdagangan spot crypto biasa untuk tujuan pelaburan dianggap dibenarkan oleh kod kewangan Syariah. Walau bagaimanapun, aktiviti lain mungkin dilihat haram – tindakan yang bertentangan langsung dengan kod nilai Syariah – dan mereka tidak akan dibenarkan. Dia menambah:

“Undang-undang Syariah sesuai dengan token aset digital jika diakui sebagai aset. Selain itu, harus ada nilai atau utiliti yang mendasari aset digital, perniagaan atau sebab penerbit pasti harus dipandu oleh piawaian Syariah. “

Secara umum, aset digital patuh Syariah dapat beroperasi seperti penawaran digital konvensional yang lain, tetapi beberapa perbezaan utama masih ada, seperti (1) tidak dapat digunakan untuk membuat pelaburan di syarikat dalam sektor yang tidak patuh Syariah; (2) syarat-syarat tertentu perlu dipenuhi supaya pelabur diperlakukan sama; (3) ketidakmampuan pengguna untuk menggunakan pembiayaan konvensional atau berinvestasi dalam perusahaan yang memiliki hutang konvensional, dan (4) persyaratan untuk pengawasan kegiatan investasi dan investasi oleh Dewan Syariah.

Garis panduan kewangan Syariah bersifat fleksibel
Mengenai persoalan apakah preseden tulisan suci berpotensi menghalang pertumbuhan kewangan berasaskan kripto di Timur Tengah, Babak Behboudi, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat fintech Synchronium, mengatakan bahawa peraturan Syariah selalu progresif dan terus diperbaharui oleh pakar Islam di sesuai dengan keadaan dan kemajuan seputar teknologi baru.

Namun, dia mengakui bahawa kerana idea asas mengenai cryptocurrency sama sekali baru bagi Syariah Islam, mungkin memerlukan sedikit masa bagi para pakar untuk membezakannya dari aktiviti haram. Behboudi juga menunjukkan bahawa sebelum kenaikan cryptocurrency, masalah keserasian Syariah yang serupa juga diperhatikan berkaitan dengan perdagangan pasaran saham ketika pertama kali mulai mendapat daya tarikan utama di Timur Tengah.

Terakhir, oleh kerana peraturan Islam cukup sensitif ketika menentukan sumber wang yang digunakan untuk menjalankan sebarang aktiviti transaksi, cryptocurrency – berkat kerangka kerja yang berorientasikan ketelusan – dapat sangat berguna ketika mengeluarkan, mengedarkan dan memperdagangkan dana dalam Syariah -sesuai dengan cara. Behboudi percaya bahawa penerimaan oleh Bank Islam dari Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu dan Qatar sangat mungkin, sambil menambah:

“Pada masa ini, sejumlah Bank Islam di Timur Tengah sedang menilai kelebihan menggunakan blockchain dan token keselamatan untuk produk kewangan mereka. Walau bagaimanapun, masih terlalu awal untuk mengatakan jenis produk kewangan yang akan mereka pakai berdasarkan blockchain dan cryptocurrency. “

Kelulusan Syariah akan mempercepat penggunaannya
Penting untuk diperhatikan bahawa kelulusan dan audit para ilmuan Islam yang dihormati tetap menjadi bahagian penting dari sebarang proses yang berkaitan dengan pelancaran aset digital yang patuh Syariah. Akibatnya, platform / perkhidmatan yang memungkinkan untuk membuat aturan, serta protokol audit yang diperkemas untuk lembaga Syariah, akan membantu mempermudah penerimaan produk berkaitan kripto di dunia Islam dengan cara yang jauh lebih mudah.

Sehubungan itu, Nabil Issa, rakan kongsi di King & Spalding – sebuah firma undang-undang korporat antarabangsa dengan kasut putih – memberitahu bahawa secara automatik menegakkan polisi canggih adalah mustahak untuk instrumen digital dan membantu penyedia perkhidmatan kewangan dan peguam mereka untuk bekerjasama dengan sarjana Syariah untuk membuat struktur aset digital yang mematuhi.

Dan walaupun garis panduan ketat yang dikemukakan oleh undang-undang Syariah mungkin mempunyai pengaruh terhadap calon pelabur yang mungkin tidak bersedia memasuki ruang ini kerana tuntutan ini, produk yang mematuhi sepenuhnya akan lebih mudah dipasarkan daripada dana konvensional di Malaysia, serta Wilayah Majlis Kerjasama Teluk. Issa menambah:

“Secara umum, tidak ada yang menghalang pelabur non-Muslim melabur dalam produk yang patuh Syariah, oleh itu, membentuk dan memastikan aset digital itu patuh Syariah terbuka kepada kumpulan peserta yang lebih luas. Sebenarnya, banyak bakal pelabur bukan Islam menghargai bahawa pelaburan tersebut dibuat secara beretika dan tidak akan melibatkan produk kewangan berisiko tinggi. Perkara tersebut sering disebut sebagai produk kewangan yang beretika. “

Terakhir, pertimbangan yang teliti juga perlu diberikan kepada syarikat pelaburan yang mungkin memperoleh sebahagian dari pendapatan mereka dari kegiatan haram, seperti pasar raya, syarikat penerbangan, hotel dan restoran. Issa menunjukkan bahawa secara umum diterima bahawa apa-apa pendapatan haram syarikat sasaran yang tidak patuh dan tidak melebihi 5% dari keseluruhan pendapatan kasarnya dapat diklasifikasikan sebagai marginal atau tidak sampingan.

Dunia Islam harus bersiap sedia
Berbeza dengan beberapa kesalahpahaman yang popular mengenai Islam dan ketidaksesuaiannya dengan crypto, perlu diperhatikan bahawa keempat-empat mazhab Sunni telah mengakui sepenuhnya barang-barang bukan fizikal sebagai harta yang sah dan, oleh itu, dibenarkan untuk diperdagangkan. Harta intelek dan tanda dagangan adalah contoh harta bukan fizikal. Lebih-lebih lagi, jenis harta yang sah juga boleh diperdagangkan di bawah Syariah. Matthew Martin, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Blossom Finance – platform pensekuritian dan pelaburan berasaskan blockchain yang menggunakan prinsip kewangan Islam – memberitahu:

“Cendekiawan Syariah seperti Mufti Faraz Adam dan Mufti Muhammad Abu Bakar menyatakan bahawa cryptocurrency pada umumnya memenuhi definisi wang di bawah Syariah, dan Dr. Mohamed Daud Bakr menyatakan bahawa cryptocurrency memenuhi kebanyakan tetapi mungkin tidak semua syarat untuk mata wang Islam. Oleh itu, adalah wajar bagi umat Islam untuk berdagang secara tunai sahaja. “

Juga, sementara perdagangan kripto akan segera mula mendapat daya tarikan utama dalam dunia Islam, sebilangan besar derivatif aset digital tidak patuh Syariah dan oleh itu (kemungkinan besar) tidak akan tersedia di wilayah-wilayah ini. Martin menjelaskan: “Saya tidak dapat membayangkan mana-mana derivatif aset crypto patuh Syariah melainkan anda, misalnya, mempunyai hutang perdagangan aset tersebut, dan anda perlu melindungi risiko risiko turun naik harga aset.”

Keputusan Malaysia pengubah permainan?
Mengenai persoalan bagaimana langkah baru-baru ini Malaysia untuk menghalalkan perdagangan aset digital dapat mempengaruhi dunia Islam yang lain, Kelvyn Chuah, pengasas bersama dan pengarah urusan SINEGY – pertukaran aset digital Malaysia yang diatur – memberitahu bahawa keputusan terbaru dapat implikasi terhadap penerbitan aset digital yang dipandu oleh prinsip-prinsip kewangan Islam, sambil menambahkan: “Peluang ini dapat meletakkan Malaysia di peta dunia untuk mewujudkan persekitaran di mana inovasi dapat berkembang, namun dipandu secara harmoni oleh nilai-nilai etika yang mendalam.”

Sentimen serupa juga dikongsi oleh Behboudi, yang percaya bahawa dalam masa terdekat, pakar Syariah di seluruh negara Islam akan dapat merumuskan sekumpulan peraturan yang selesa untuk menyelesaikan masalah yang tidak diketahui mengenai kripto untuk menjadikan kelas aset novel sepenuhnya tersedia untuk masyarakat Islam global. Sebenarnya, dia menunjukkan bahawa sejumlah negara seperti Iran, Turki, dan UAE sudah mempunyai peraturan Syariah yang jelas tentang bagaimana cryptocurrency harus ditadbir.

Terakhir, Martin percaya bahawa kerana fakta sederhana bahawa undang-undang Syariah terutama berkaitan dengan penjanaan dan pemeliharaan kekayaan, token digital menyajikan pemerintah Islam dengan janji untuk menyalurkan modal ke sektor produktif, seperti kripto, semuanya disandarkan pada prinsip seperti ketelusan dan kebertanggungjawaban.

Beberapa kawasan yang terikat dengan crypto masih memerlukan pertimbangan yang lebih
Walaupun perdagangan aset digital mungkin sesuai dengan sebilangan besar garis panduan Syariah yang ada sekarang, sejauh mana penjualan dan penjualan derivatif aset digital, perkara boleh menjadi lebih rumit – terutamanya kerana sebilangan besar tawaran ini sangat spekulatif secara semula jadi dan tidak sesuai dengan prinsip asas kewangan Islam. Mengenai perkara itu, Issa menyatakan:

“Dalam banyak kes, derivatif tidak patuh Syariah jika melibatkan gharar, tahap risiko atau ketidakpastian yang tinggi. Namun, kami perhatikan bahawa terdapat derivatif patuh Syariah yang beroperasi dengan menghadkan tahap risiko. Oleh itu, sebarang aset digital perlu memenuhi syarat yang sama dengan aset bukan digital. “

Terakhir, Jorge Sebastiao, penasihat blockchain yang berpusat di Dubai dan mantan ketua pegawai teknologi di Huawei, percaya bahawa buat masa ini, dunia Islam harus menumpukan perhatian untuk menikmati beberapa aset digital patuh Syariah yang tersedia untuk mereka, seperti yang disokong oleh harta tanah dan logam mulia, dan bukannya menumpukan perhatian pada pasaran derivatif – pilihan yang selalu dapat diterokai dengan lebih dekat pada bulan atau tahun akan datang. Dia menambah: “Komuniti Syariah cukup konservatif. Oleh itu, saya melihat penciptaan pasaran derivatif seperti itu pada masa yang akan datang, pastinya tidak segera. “

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!