Universiti Kewangan Rusia Menyimpan Rekod Diploma menggunakan Blockchain

248

Sebuah universiti negeri di Rusia telah mengumumkan bahawa ia akan menyimpan rekod diploma menggunakan teknologi blockchain, institusi yang diumumkan dalam satu kenyataan rasmi pada 26 Jun.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Mengikut pernyataan dan tweet dari Universiti Kewangan di bawah Kerajaan Persekutuan Rusia, institusi itu telah mencatatkan “semua diploma yang dikeluarkan selama sepuluh tahun yang lalu” menggunakan “distributed ledger technology”. Matlamat yang dilaporkan adalah supaya bermula September 2018, majikan yang berpotensi akan dapat memeriksa ketulenan mana-mana diploma digital di laman web universiti itu.

Menurut kenyataan itu, semua diploma telah memperoleh pengenalan unik yang menggunakan algoritm SHA-256, sebuah Algoritma Secure Hash yang berfungsi sebagai pangkalan untuk algoritma bukti-kerja (PoW) rangkaian Bitcoin (BTC).

Universiti Kewangan yang berpangkalan di Moscow, menduduki tempat ke-5 di kalangan universiti “terkuat” di Rusia, dilaporkan institusi pengajian tinggi pertama di negara ini untuk menyediakan diploma digital yang disulitkan dengan menggunakan teknologi blockchain.

Pada bulan Oktober 2017, Institut Teknologi Massachusetts (MIT) menjadi universiti pertama di dunia untuk menyediakan diploma digital menggunakan blockchain.

Pada masa yang sama, parlimen Rusia, meluluskan sebulat suara pertama dari tiga bacaan mengenai peraturan crypto yang akan datang mentakrifkan cryptocurrency dan token sebagai harta, dan memberikan petunjuk umum untuk menangani permasalahan jenayah siber dalam crypto dan teknologi blockchain.

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!