Update Baru FireFox – Free Anti-CryptoJacking Malware

138

Firefox, pelayar web kedua yang popular, akan segera memulakan secara automatik dalam new update untuk menghalang skrip malware perlombongan crypto sebagai sebahagian daripada peningkatan prestasi semasa.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Yayasan Mozilla mengatakan ia bertujuan untuk menghalang tracker dalam update yang akan datang. Beberapa ciri ini, seperti fungsi anti-penjejakan(anti-tracking), sudah tersedia dalam versi beta Firefox.

Matlamatnya adalah untuk menghalang skrip pihak ketiga daripada menghalang pengalaman pengguna, menurut Naib Presiden Mozilla produk Nick Nguyen. Skrip ini biasanya diletakkan dibelakang dalam laman web dan boleh menyerang kuasa pengkomputeran pengguna tanpa pengetahuan mereka.

Skrip yang merampas kuasa komputer yang tidak digunakan oleh individu untuk mengendalikan kriptografi juga termasuk dalam kategori ini.

“Amalan menipu yang secara tidak langsung mengumpul maklumat pengguna yang boleh dikenalpasti atau merendahkan pengalaman pengguna menjadi lebih biasa,” tulis Nguyen.

Versi Firefox Nightly akan digunakan untuk menguji fungsi ciri-ciri baru. Dan jika berjaya, pengguna mungkin mula melihatnya diaktifkan secara default dalam version Firefox 63.

Mozilla menyertai pemaju penyemak imbas lain, termasuk Opera dan Google, dalam usaha melindungi pengguna dari penggodam yang boleh melambatkan pengalaman pengguna tanpa diketahui dan merosakkan komputer mereka.

Sebelum ini, Opera mengumumkan bahawa ia telah melancarkan perlindungan pelombong cryptojacking ke versi telefon pintar dan juga akan aktif secara default. Sementara itu, Google telah mengharamkan sebarang aplikasi cryptomining dari Play Storenya, walaupun belum membuat pernyataan rasmi mengenai skrip cryptojacking secara automatik yang tertanam dalam laman web.

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!