Uzbekistan Cipta “Dana Pembangunan Blockchain Negara”

147

Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev mengarahkan penubuhan dana pembangunan blockchain negeri yang dipanggil “Digital Trust”, menurut satu dokumen yang diterbitkan di laman web rasmi kerajaan.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Matlamat dana adalah untuk mengintegrasikan blockchain ke dalam pelbagai projek kerajaan termasuk penjagaan kesihatan, pendidikan, dan kawasan kebudayaan. Organisasi ini juga akan bertanggungjawab untuk pelaburan antarabangsa dalam ekonomi digital Uzbek. Digital Trust akan dibiayai oleh Agensi Pengurusan Projek Nasional sebagai tambahan kepada pinjaman dan geran antarabangsa.

Dalam satu usaha baru-baru ini untuk menyokong industri blockchain dan crypto di Uzbekistan, Mirziyoyev telah meluluskan inisiatif perundangan yang akan mengintegrasikan blockchain ke kawasan awam yang berbeza dalam masa terdekat.

Pada bulan Julai, Mirziyoyev menandatangani perintah “Langkah-langkah Pembangunan Ekonomi Digital di Republik Uzbekistan.” Dokumen ini membuat peruntukan untuk blockchain disepadukan ke dalam aspek pentadbiran awam tertentu

Di bawah perintah itu, program integrasi blockchain mesti diperkenalkan pada tahun 2020. Pada masa yang sama, Kementerian Pembangunan Teknologi dan Komunikasi Maklumat mesti mengemukakan skim integrasi blockchain untuk kemudahan penjelasan antarabangsa serta pinjaman dan pembiayaan perdagangan.

Mirziyoyev menandatangani undang-undang mengenai peraturan perdagangan crypto yang mula berkuatkuasa September 2. Menurut undang-undang baru itu, warga asing hanya boleh menjual mata wang kriptografi di Uzbekistan dengan cara mencipta anak syarikat di negara Uzbekistan. Undang-undang ini juga menyatakan keperluan modal minimum kira-kira $ 710,000 untuk menubuhkan pertukaran crypto.

Selain itu, peniaga kripto tidak akan berada di bawah peraturan pasaran saham Uzbekistan dan akan dibebaskan dari kewajipan mereka untuk membayar cukai ke atas hasil perdagangan.

Di bawah undang-undang baru, pertukaran crypto juga mesti mematuhi undang-undang anti-pengganas dan anti-pengubahan wang haram. Mereka juga diwajibkan untuk menyimpan maklumat mengenai transaksi crypto, data peribadi pelanggan dan surat-menyurat mereka selama lima tahun.

Laporan Bank Negara Uzbek : https://www.ifc.org/

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!