VeChain : Ketahui Potensi dan Tentang $1.5 Bilion Blockchain untuk Perniagaan

296

Satu lagi cryptocurrency top-20 telah secara rasmi mengeluarkan perisian software.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Sehingga pukul 0:00 UTC Sabtu, blok pertama pada blok VeChain, yang mana bekalan token bernilai $ 1.46 bilion telah dilombong, menandakan satu peristiwa penting untuk projek  bertujuan meyakinkan para perniagaan untuk menerima kod yang terikat dengan aset crypto diniagakan di pasaran awam.

Mencari cara menangani halangan dengan blok awam seperti ethereum dan bitcoin (iaitu ketidakpuasan tadbir urus, isu model ekonomi dan masalah reka bentuk), projek itu juga berharap untuk menjadi penyelesaian seperti Hyperledger yang setakat ini menjadi platform untuk perniagaan.

Ringkasnya, yang diasaskan oleh bekas CIO Louis Vuitton China, Sunny Lu, VeChain berharap menjadi yang pertama untuk meletakkan aplikasi “perniagaan sebenar” di blok awam.

“Sekarang, jika kita melihat semua blok awam yang ada, ada model ekonomi yang sama dengan bitcoin dan cuba memotivasi lebih banyak orang untuk menyertai rangkaian itu,” jelas Lu. “Kos menggunakan rantaian blok awam dikaitkan dengan penilaian token pada block secara langsung.”

Untuk melaksanakan ciri-ciri blockchain yang lebih eksotik seperti smart kontrak dan aplikasi yang tidak terdesentralisasi, Lu berpendapat ini adalah masalah.

Beliau memberitahu Blocky.my:

“Crypto jenis ini yang menghasilkan paradoks biasa, iaitu utiliti yang lebih banyak, kes penggunaan yang lebih banyak, penilaian yang lebih tinggi dari token. Ini juga bermakna kos yang lebih tinggi untuk menggunakan blockchain, dan itu bermakna tiada siapa akan menggunakannya lagi jika kosnya terlalu tinggi. “

Untuk menyelesaikannya, VeChain menggunakan sistem token berkembar di mana aset VET berfungsi sebagai satu coin yang bernilai, dan token VeThor mewakili kos asas menggunakan blokchain. (Projek ini tidak semata-mata menggunakan sistem sedemikian. Kedua-dua Neo dan Ontologi (yang pelancarannya sedang dijalankan) juga menyokong token berkembar yang berusaha memecahkan tingkah laku pengguna yang berlainan.)

Walau bagaimanapun, satu lagi cara yang VeChain telah cuba untuk membezakan adalah dengan menekankan apa yang Lu gelarkan perisian “ready to use” yang mengurangkan masa dan kos pembangunan.

“Semua blokchainawam yang menjalankan mod desentralisasi adalah seperti blockchain yang telanjang dalam kebanyakan perusahaan,” kata Lu. “Kerana ia hanya open sources untuk coding utama, jika anda ingin membina aplikasi, anda perlu melakukan coding semuanya bermula dari awal, bukan dengan meniru serupa.”

 

Sokongan awal
Perbezaan VeChain daripada pesaingnya adalah sejauh mana perusahaan telah dikatakan terlibat dalam proses itu. VeChain menawarkan perkongsian dengan pengeluar kereta BMW dan Group Renault, serta jaminan kualiti dan syarikat pengurusan risiko global DNV GL.

Sesetengah rakan kongsi, seperti DNV GL, bahkan mengambil peranan yang lebih teknikal dalam pelaksanaan projek – khususnya dalam sistem tadbir urusnya, bahagian utama VeChain kepada perniagaan.

Terutama, projek itu menggunakan sistem yang dipanggil “Proof Of Authorities” (PoA) untuk mentadbir bagaimana peraturan blockchainnya boleh diubah, dan menawarkan perusahaan blockchain “keseimbangan antara desentralisasi dan sentralis.”

VeChain bukanlah projek pertama yang cuba untuk menggunakan konsep ini.

EOS dan Tron juga telah bereksperimen dengan model tadbir urus baru di mana pengguna perisian diposisikan sebagai “ahli komuniti” yang boleh menggunakan token mereka untuk memilih perwakilan (nod) untuk mengesahkan blok.

Dengan cara ini, sistem konsensus VeChain mempunyai dua komponen. Yang pertama, apa yang Lu merujuk sebagai “bahagian yang terdesentralisasi,” adalah pemegang yang mempunyai keupayaan untuk mengundi, dan berat undi mereka sepadan dengan bilangan token VET yang mereka pegang dan sama ada mereka menyelesaikan proses “Know Your Customer” KYC atau tidak.

Sesetengah pemegang token, seperti DNV GL, juga menjalankan nod, dan untuk melakukannya, mesti memenuhi keperluan tertentu.

“Setiap nod akan mempunyai spesifikasi, bukan sahaja tentang perkakasan, tetapi mengenai tahap keselamatan dan proses, bagaimana anda menguruskan nod anda dan sumbangan anda kepada komuniti VeChain,”

 

Semua pengundi menggunakan “voting authorities” mereka untuk mempunyai suara dalam keputusan mengenai modifikasi teknikal kepada blockchain dan memilih “Jawatankuasa”.  Inilah yang disebut Lu sebagai “bahagian sentralis,” yang merupakan badan pengawal ketujuh dalam kerusi Yayasan VeChain dan blokchain nya.

“Tujuh kerusi jawatankuasa itu, kami akan melaksanakan sebarang keputusan yang datang dari proses pengundian, termasuk siapa yang sepatutnya menjadi ahli Jawatankuasa,” kata Lu. “Dengan melakukan itu, anda mengekalkan publisiti atau ketelusan bahagian yang terpencil dan juga mengekalkan kecekapan bahagian terpusat.

Mencari tempat terbaik
Sementara maximalis desentralisasi telah kritikal terhadap sistem DPoS dan PoA, perniagaan seperti Vechain tidak berkongsi kebimbangan mereka.

Renato Grottola, naib presiden kanan transformasi digital dan M & A di DNV GL, memberitahu bahawa dia percaya model tadbir urus VeChain mewakili “keseimbangan optimum antara sentralisasi dan desentralisasi, mengurangkan ketidakpastian yang berkaitan dengan perkembangan masa depan.”

Danny van de Griend, Ketua Pegawai Eksekutif MustangChain, sebuah permulaan sangat baik yang berhasrat untuk menggunakan teknologi VeChain untuk mewujudkan lebih banyak perkhidmatan

“Sekiranya anda ingin memusatkan (sentralis) sepenuhnya, ia boleh menjadi kacau,” katanya. “Anda memerlukan keseimbangan yang baik antara berpusat dan desentralisasi.”

De Griend meneruskan:

“Anda tidak perlu memikirkan asas-asas lagi, protokol-protokol asas sedia untuk digunakan, jadi anda boleh berfikir lebih lanjut mengenai, ‘Apa yang saya boleh buat sekarang untuk pihak yang berkepentingan?'”

Grottola menambah bahawa ini memudahkan DNV GL untuk membangunkan penyelesaian khusus rantaian bekalan.

“VeChain telah dianggap sebagai platform, ia menggabungkan teknologi blockchain dengan IoT dan AI dengan itu menawarkan kemungkinan untuk membangunkan penyelesaian rantaian bekalan baik pada tahap produk / aset dan perusahaan.”

Lebih Banyak Perancangan Akan Datang
Pelancaran Sabtu semalam tidak akan menandakan berakhirnya perkembangan VeChain.

Walaupun ia menandakan penciptaan blok genesis dan permulaan penandaan VeThor, blok tersebut tidak berfungsi sepenuhnya untuk beberapa waktu. Sebelum teknologi dapat benar-benar hidup, VeChain mesti berhijrah dari tokennya dari blok ethereum ke utamanya, proses yang dijadualkan pada bulan Julai.

Begitu juga, Lu mengakui bahawa pelancaran utama, di mana sejumlah besar cryptocurrency dikendalikan dan dipindahkan oleh pemaju, sentiasa datang dengan risiko.

“Kami ada beberapa musuh yang pasti,” kata Lu. “Orang akan cuba menyerang.”

Atas sebab ini, beliau menambah bahawa VeChain telah menyenaraikan beberapa firma keselamatan siber untuk menjalankan ujian pada kod sebelum pelancarannya. Begitu juga, projek ini mempunyai “pasukan tindak balas kecemasan” (ERT), yang akan “memantau keseluruhan pelancaran utama” untuk menjawab isu-isu semasa.

Menurut Grottola, DNV GL yakin bahawa langkah VeChain akan mencukupi untuk memastikan pelancaran berjalan lancar.

“Ini merupakan amalan biasa dalam perniagaan, [tetapi] tidak begitu biasa bagi permulaan crypto. Pendekatan yang berstruktur seperti itu merupakan salah satu kriteria utama untuk memilih inisiatif VeChain di antara platform  yang lain,” katanya.

Kurt Connolly, naib presiden kanan pembangunan perniagaan di platform sukan dan perjudian Decent.Bet, yang merancang untuk menggunakan teknologi VeChain, berkata syarikat itu berpendapat kemungkinan pelancaran yang berjaya adalah dalam usaha VeChain.Beliau berkata

“Kami realis, kami tahu bahawa pelancaran produk yang ‘sempurna’ akan menjadi produk pertama yang ‘sempurna’ di pasaran. Masalah programer yang selalu memberi alasan ada bug yang perlu diperbaiki di sini atau di sana disebabkan tidak fokus sebelum pelancaran.”

Vechain boleh dikatakan crypto pertama yang sentralis , ini membuktikan bahawa ramalan blocky.my tentang kedatangan coin sentralis yang akan disambut oleh pengguna crypto. Kerana percaya lebih selamat dan efisien. Sekurang-kurangnya jika terjadi apa-apa pada sesuatu coin itu , ada orang yang boleh kita cari dan salahkan. Dengan itu Blocky.my mengketegorikan Vechain (VEN) sebagai coin terbaik untuk Hodlers , seperti potensi Wanchain (WAN) yang akan digunakan secara masiv

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Disclaimer : Blocky tidak dibayar untuk mengiklankan coin ini, blocky.my hanya menyajikan info berita semasa industri crypto. Berita semasa banyak diguna pakai oleh traders bijak mencari peluang dalam percaturan pelaburan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!