Venezuela Bakal Melancarkan Crypto Centralized – PETRO yang Bersandarkan Hasil Minyak Negara

362

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Presiden Venezuela, Nicolás Maduro telah mengumumkan bahawa akan melancarkan cryptocurrency yang bersandarkan harga minyak negara iaitu Petro, bakal digunakan sebagai mata wang rasmi negara serta unit akaun di dalam negara.

Nicolás Maduro dilaporkan mengumumkan di siaran televisyen nasional negara tersebut, bahawa syarikat minyak negara iaitu PDVSA akan menggunakan Petro sebagai unit akaun. Di samping itu, kerajaan akan memperkenalkan sistem gaji baru dan sistem harga untuk barangan dan perkhidmatan yang ditujukan kepada Petro. Maduro berkata :

“Pada Isnin depan, Venezuela akan mempunyai unit perakaunan kedua berdasarkan harga, nilai Petro. Ia akan menjadi unit perakaunan kedua Republik dan akan memulakan operasi sebagai unit perakaunan mandatori industri minyak PDVSA kami. “

Menurut Maduro, pelaksanaan sistem gaji dan penetapan harga berasaskan Petro yang baru “akan bererti peningkatan yang besar dalam pendapatan para pekerja” dan akan membantu “harga runcit maksimum muncul kembali.”

Bermula 20 Ogos, Venezuela akan mempunyai dua mata wang kerajaan, Petro dan bolivar fuerte, yang bakal diindeks kepada bekas matawang negara. Bolivar fuerte dikhabarkan bakal mengalami revolusi baru.

Bank Central Venezuela (BCV) dilaporkan akan “mempublikasikan angka rasmi nilai bolivar fuerte menurut Petro dan nilai petro menurut mata wang antarabangsa USD.” Maduro juga mengatakan bahawa BCV dan bank swasta di negara ini telah menerima wang kertas baru.

Kerajaan Venezuela melancarkan pra-penjualan Petro pada bulan Februari, dengan 82.4 juta daripada cryptocurrency yang disalurkan minyak negara pertama di dunia pada masa itu. Negara itu memperkenalkan mata wang dalam usaha untuk menarik pelabur asing dan pelabur A.S. dan E.U. Kerajaan Venezuela membawa idealogi itu sebagai persediaan menghadapi sekatan serta mengatasi hyper-inflasi bencana yang dianggarkan mencecah 1,000,000% pada hujung tahun 2018 ini.

Menurut Petro Whitepaper, cryptocurrency itu sepenuhnya mematuhi undang-undang Venezuela, walaupun pembangkang di Dewan Negara secara umum mendakwa bahawa mengeluarkan crypto Petro dan membuat pertukaran dengan matawang USD adalah salah dan haram.

Link Whitepaper Petro : http://www.elpetro.gob.ve/pdf/esp/Whitepaper_Petro_es.pdf

Walaupun beberapa bahagian dokumen tidak mempunyai butiran halus dan yang lain tidak disokong oleh sebarang hujah yang mencukupi, terdapat beberapa kes penggunaan ekonomi yang jelas bakal digunakan. Pembayaran cukai dan pembayaran perkhidmatan lain dengan syarikat semi kerajaan atau badan-badan negara akan menjimatkan rakyat mereka sekurang-kurangnya 10% lebih murah dengan crypto Petro, Malah Maduro merancang untuk memperluaskan petro ke payment gateway dan pasaran lain pada masa akan datang.

Whitepaper itu mengatakan bahawa Petro dengan mudah ditukar menjadi dolar A.S. dan mata wang lain yang akan membantu Venezuela dalam perdagangan eksport. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa ia boleh dibeli dengan dana yang diterima secara haram di bursa saham atau secara persendirian, dan kemudian ditukar kepada minyak yang boleh ‘dicuci haram’ dan didokumenkan.

Nampaknya kini Venezuela menjejak langkah Saudi Arabia dalam perdagangan tetap Petro-Dollar yang membuatkan minyak negara-negara Arab Bersekutu iaitu Qatar, Kuwait , Oman dan Emeriah Bersatu, tidak boleh dibeli dengan apa-apa matawang melainkan USD. Bahkan anda mempunyai 10,000KG emas tetap tidak dapat membeli Minyak , melainkan dengan menukarkan Emas ke USD.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!