Venezuela Dan A.S dalam Perang Dagangan

263

Venezuela akan menolak sekatan A.S. sebelum Pertubuhan Perdagangan Dunia, termasuk yang dikenakan terhadap usaha cryptocurrency kontroversialnya.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Aduan yang difailkan lewat bulan lalu dan diterbitkan minggu ini, menangani sejumlah tindakan yang diambil oleh Amerika Syarikat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mendakwa bahawa negara itu melanggar hak Venezuela di bawah Perjanjian Umum mengenai Tarif dan Perdagangan (GATT) yang ditandatangani pada tahun 1994 dan Perjanjian Am mengenai Perdagangan dalam Perkhidmatan (GATS). Terutama, pengaduan itu menyatakan sekatan tertentu yang dikenakan pada urus niaga “mata wang digital Venezuela”.

“Amerika Syarikat telah mengenakan langkah-langkah pembatasan perdagangan yang tegas pada Republik Bolivarian Venezuela dalam konteks percubaan untuk mengasingkan Venezuela secara ekonomi”

Venezuela mula-mula mengumumkan telah membangunkan cryptocurrency, petro, menjelang akhir tahun 2017. Mata wang itu dilancarkan pada 2018 dan sejak itu telah diperintahkan untuk digunakan dalam beberapa industri yang berbeza oleh presiden utama negara, Nicolas Maduro.

Walau bagaimanapun, kontroversi telah menyaksikan halangan, khususnya dari penggubal undang-undang A.S., yang telah mengecam cryptocurrency, dan lebih kuat oleh Presiden Donald Trump, yang menandatangani perintah eksekutif yang menyasarkan petro Mac lalu.

Aduan Venezuela mendakwa bahawa sekatan-sekatan ini adalah “langkah-langkah pembatasan perdagangan yang bersifat diskriminasi.”

Khususnya, aduan tersebut menerangkan, langkah-langkah bermakna perkhidmatan kewangan Venezuela dan pembekal perkhidmatan kewangan menerima rawatan “kurang baik” daripada perkhidmatan dan pembekal di negara anggota WTO yang lain.

Atas sebab itu, langkah sedemikian adalah melanggar Perkara II: 1 dari GATS, yang menyatakan bahawa tidak ada negara anggota akan memperlakukan ahli lain dengan lebih baik daripada negara lain, menurut Venezuela.

Aduan terus menyatakan:

“Selanjutnya, kerana mata wang digital yang berasal dari Amerika Syarikat tidak tertakluk kepada larangan yang sama seperti mata wang digital Venezuela, Amerika Syarikat adalah kurang sesuai untuk layanan kewangan dan pembekal perkhidmatan Venezuela berbanding dengan perkhidmatan kewangan dan pembekal perkhidmatan domestik, dalam pelanggaran Perkara XVII: 1 dari GATS. “

Perkara XVII: 1 menyatakan negara-negara anggota tidak akan melayan perkhidmatan kewangan dan pembekal perkhidmatan negara-negara lain yang kurang baik daripada mereka melayan penyedia-penyedia itu di negara mereka sendiri.

A.S. mempunyai 60 hari untuk bertindak balas terhadap aduan Venezuela. Sekiranya negara gagal melakukannya, Venezuela kemudian boleh meminta WTO untuk memutuskan merit aduan itu.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!