Visa Lancar Sistem Identiti Digital Berdasarkan Blockchain dengan IBM Tahun Depan

101

Visa menyediakan sistem identiti digital berasaskan blokchain untuk pembayaran merentas sempadan pada pelancaran suku pertama 2019. Sistem ini, yang digelar Visa B2B Connect, akan menyediakan penyelesaian identiti digital berdasarkan blokchain untuk institusi kewangan memproses pembayaran rentas sempadan dengan selamat. Sistem ini dilaporkan memberi data sensitif kepada perniagaan – seperti perincian perbankan dan nombor akaun – memberikan mereka pengecam kriptografi yang unik yang akan digunakan untuk transaksi di platform.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Kevin Phalen, ketua global di Visa Business Solutions, mencadangkan bahawa sistem akan membantu membasmi penipuan:

“Identiti digital B2B Connect sangat mengurangkan peluang untuk penipuan yang mungkin ada dengan cek, ACH dan pemindahan kawat hari ini, sementara juga membantu syarikat-syarikat tetap mematuhi sebagai sebahagian daripada ekosistem kewangan yang dikawal selia.”

Dari sudut pandang teknikal penyelesaian itu akan menggabungkan rangka Fabrik Hyperledger (yang dihoskan oleh Yayasan Linux dan dibangunkan dengan input dari IBM) dengan “aset teras” Visa yang tuntutan pelepasan itu akan menubuhkan rangkaian dibenarkan yang berskala untuk digunakan dalam kewangan sektor.

Jason Kelley, pengurus besar di IBM Blockchain Services, dipetik sebagai berkata bahawa sistem itu merupakan salah satu yang paling “contoh kuat untuk tarikh bagaimana blockchain sedang mengubah pembayaran.”

Penyedia Fintech Bottomline Technologies – yang memberi perkhidmatan kepada 1,200 institusi kewangan, mengikut pelepasan – juga berkepentingan dengan Visa pada sistem B2B Connect, perkongsian yang akan membolehkan “pelanggan institusi kewangan bersama” mengakses sistem tersebut.

Seperti yang dilaporkan bulan lalu, bank keempat terbesar di Thailand, Kasikornbank, baru-baru ini menyertai inisiatif pembayaran korporat B2B Connect.

Menurut laman web Visa, B2B Connect pertama kali dipratonton pada tahun 2017, dan menghitung US Commerce Bank, Shinhan Bank Korea Selatan, Bank Kesatuan Filipina dan United Overseas Bank di Singapura sebagai salah satu pembayaran pemprosesan pemprosesan pertama di depan komersial pelancaran.

Walaupun memeluk potensi blockchain, Visa – bersama MasterCard – telah dilancarkan bulan ini untuk mengeposkan cryptocurrency dan Penawaran Syiling Permulaan (ICO) di bawah klasifikasi “Peniaga Sekuriti Tinggi” yang baru, yang bermaksud interaksi dengan mereka akan tertakluk kepada pengawasan tambahan.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!