Vitalik Buterin – Zk-Snarks Boleh menyelamatkan Skala Ethereum dengan 500 Urusniaga Sesaat

130

Satu kriptografi yang dipelopori oleh zcash mungkin akan membantu skala ethereum, kata pengasas platform Ethereum, Vitalik Buterin pada forum penyelidikan Sabtu.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Dinamakan zk-snarks, Buterin berkata bahawa dengan menggunakan teknologi tersebut, ethereum boleh berpotensi skala “dengan jumlah yang besar,” sehingga 500 transaksi sesaat, tanpa bergantung pada penyelesaian dua lapisan skala, seperti Plasma atau Raiden.

zk-snarks membolehkan kumpulan maklumat yang besar untuk dimampatkan menjadi bukti ringkas, yang tetap sama dengan saiz tanpa mengira jumlah input.

Buterin menulis:

“Kami sebenarnya boleh melakukan transaksi pemindahan aset di ethereum secara besar-besaran, tanpa menggunakan lapisan 2 yang memperkenalkan andaian liveness (contohnya, saluran, plasma), dengan menggunakan zk-SNARKs untuk melakukan transaksi massal.”

Buterin menerangkan satu kaedah yang termasuk nod “relay”, sejenis komputer yang melakukan tugas mengagregat urus niaga sebagai pertukaran untuk yuran transaksi.

Akibatnya, beliau menganggarkan bahawa persediaan sedemikian boleh menyebabkan keuntungan “~ 24x untuk transaksi ETH dan ~ 50x untuk pemindahan ERC-20.”

Cadangan itu datang pada saat tekanan semakin meningkat pada penyelidik ethereum untuk mencari cara untuk meningkatkan kapasiti transaksi platform. Sebagai tindak balas, Buterin menulis bahawa penyelesaian penskripan zk-snark dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi oleh blok ethereum.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!