Wallet Metamask Palsu Di GooglePlay

140

Satu bentuk malware yang menggantikan alamat dompet cryptocurrency palsu telah ditemui buat kali pertama dalam aplikasi di Google Play Store.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Firma keselamatan ESET menerbitkan catatan blog pada hari Jumaat, mengatakan bahawa malware, yang dikenali sebagai “clipper,” memintas kandungan clipboard dan, jika ia menemukan alamat dompet cryptocurrency dalam talian, boleh menggantikannya dengan alamat yang dimiliki oleh penyerang.

Aplikasi yang sarat dengan malware, ditemui oleh ESET, menyamar sebagai perkhidmatan yang dipanggil MetaMask yang menyediakan akses kepada aplikasi ethereum yang terdesentralisasi. Tujuan utamanya adalah mencuri maklumat pengguna MetaMask dan kunci peribadi untuk mengakses dana ethereum mereka. Walau bagaimanapun, ia juga boleh memintas alamat dompet bitcoin (BTC) dan ethereum (ETH) yang disalin ke papan klip.

MetaMask saat ini tidak menawarkan produk aplikasi untuk peranti mudah alih.

Keterangan apl palsu boleh dilihat di bawah:

Aplikasi tersebut telah dialih keluar dari Gedung utama selepas ESET melaporkannya kepada pasukan keselamatan Google.

Sebagai tindak balas terhadap penemuan malware itu, MetaMask menulis:

“Kami akan menghargai jika @GooglePlayDev akan menyimpan nama dagang untuk aplikasi, terutamanya mengulangi sasaran seperti kami.”

Ini bukan isu pertama MetaMask dengan Google. Kembali pada bulan Julai, sambungan pelayar firma itu telah dialih keluar secara salah dari Kedai Web Chrome Google selama kira-kira lima jam sebelum dipulihkan.

Untuk tetap selamat dari malware mudah alih tersebut, ESET menasihati pengguna untuk memastikan peranti dikemas kini dan menyemak semula setiap langkah dalam semua urus niaga kripto, termasuk alamat dompet yang disalin pada papan klip.

Awal bulan ini, satu lagi bentuk malware telah ditemui oleh firma keselamatan siber Palo Alto Networks yang mencuri cookie pelayar dan maklumat lain mengenai komputer Apple Mac mangsa untuk mencuri cryptocurrencies.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!