Wang Kertas Pintar Bitcoin Dilancarkan di Singapura

227

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Pengeluar wang kertas pintar aset digital telah melancarkan wang kertas bitcoin di sebuah kedai di Singapura. Direka untuk membuat dan mengeluarkan mata wang kripto semudah menggunakan wang kertas, mereka kini boleh didapati dalam denominasi 0.01 dan 0.05 BTC.

Pengenalan Wang Kertas Bitcoin di Singapura

Pengeluar wang kertas aset digital, Tangem, mengumumkan pelancaran wang kertas pintar bitcoin di kedai Megafash Suntec City di Singapura pada hari Khamis.

Pengumuman menyatakan :

Tersedia segera dalam denominasi 0.01 dan 0.05 BTC, Tangem Notes secara radikal meningkatkan kemudahan dan keselamatan untuk memperolehi, memiliki, dan mengedarkan mata wang kripto untuk kedua-dua pengguna yang lama dan baru.

 Dengan beribu pejabat di Cryptovalley Zug Switzerland dan Hong Kong, Tangem juga mempunyai pejabat di Singapura, Moscow, dan China, menurut laman webnya.

Syarikat itu berkata ia “menyampaikan penghantaran pertama 10,000 nota pengeluaran kepada bakal rakan kongsi dan pengedar di seluruh dunia untuk percubaan komersil.”

Bagaimana Wang Kertas Tangem Berfungsi

Tangem menerangkan bahawa wang kertas pintar bitcoin mereka adalah “Setanding dengan wang kertas yang dilindungi” dan “Cukup murah untuk diserahkan.” Memetik kemudahan penggunaannya, syarikat itu mengatakan terdapat “Tiada infrastruktur khas, tidak ada aplikasi rumit – hanya sentuh wang kertas dengan telefon pintar yang mempunyai fungsi NFC untuk memastikan ianya 100% aset yang sah.”

Memindahkan pemilikan nota adalah segera dan tanpa pengenalan, Tangem memberitahu. “Secara fizikal, hantarkan seluruh dompet bersama kunci peribadi blockchain. Tidak ada yuran transaksi, tidak perlu menunggu pengesahan blockchain. “Selain itu, syarikat itu mengatakan bahawa wang kertasnya dilengkapi dengan” perlindungan EAL6+ kelas tinggi untuk semua mata wang kripto. Kunci peribadi yang tidak boleh dilarang melarang replikasi dompet dan asetnya.”

Pesaing Opendime telah lama menawarkan produk fizikal dengan tujuan yang sama tetapi berbentuk lebih seperti pemacu USB (thumb drive) dan tanpa apa-apa jumlah yang dicetak pada mereka.

Soalan Keselamatan

Perkakasan Tangem didasarkan pada cip S3D350A Samsung Semiconductor. Syarikat itu mendakwa menawarkan “penyelesaian simpanan perkakasan pertama di pasaran dengan keseluruhan elektronik dan kriptografinya yang disahkan kepada standard keselamatan EAL6+ dan EMVCo”

Sama seperti produk berasaskan firmware terbenam dalam ruang mata wang kripto, audit keselamatan dan kod sumber terbuka sangat penting untuk mendapatkan kepercayaan pengguna bagi memastikan bahawa syarikat tidak mempunyai akses kepada dana yang disimpan pada produk mereka. Pada masa penulisan ini, kod Tangem yang hanya terbuka untuk aplikasi iOS dan Android di Github.

Walau bagaimanapun, syarikat itu mendakwa bahawa ia telah berkongsi kod sumber penuh firmware cip proprietinya dengan firma keselamatan Swiss, Kudelski Group, sambil menambah bahawa firma ini telah menyiapkan kajian mendalam dan audit keselamatan komprehensif mengenai senibina produknya.

 

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 4 Mei, ditulis oleh Kevin Helms ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!