Warren Buffet: Bitcoin adalah Perjudian, Satu Permainan, Bukan Pelaburan

114

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Oracle of Omaha, Warren Buffett, pelabur terkenal dunia dan ketua Berkshire Hathaway, ditanya mengenai pandangannya tentang mata wang kripto, terutamanya bitcoin. Encik Buffett tidak yakin bitcoin adalah sesuatu yang lebih daripada hanya perjudian dan permainan.

Oracle of Omaha Tidak Percaya Bitcoin sebagai Pelaburan

Menjelang Mesyuarat Pemegang Saham Tahunan Berkshire Hathaway 2018, Warren Buffett sekali lagi ditanya tentang pandangannya mengenai mata wang kripto, seperti bitcoin.

“Anda tidak melabur apabila anda berbuat demikian,” kata Encik Buffett, 87, kepada Yahoo! Finance baru-baru ini, merujuk mata wang tidak berpusat yang paling popular di dunia. “Anda berspekulasi. Tidak ada yang salah dengannya. Jika anda mahu berjudi orang lain akan datang dan membayar lebih banyak wang esok, itu satu jenis permainan. Itu bukan pelaburan.”

Encik Buffett sebenarnya agak munasabah berbanding rakan lamanya, Charlie Munger. Naib Pengerusi Berkshire Hathaway memberitahu penonton Los Angeles yang berkumpul pada pertengahan Februari, “Saya tidak pernah sesaat pun menganggap mempunyai kaitan dengan [bitcoin], saya membencinya apabila ia dibangkitkan. Lebih makin popular, semakin saya membencinya. Ia sangat menjijikkan bahawa orang telah terpengaruh oleh ini. “Dia seterusnya membandingkan bitcoin seperti “racun berisiko.”

Tidak Mempunyai Apa-Apa Yang Telah Menghasilkan Apa-Apa

Pelabur yang paling terkenal dalam kewangan tradisional adalah seorang anak lelaki yang lebih banyak mengelirukan tentang kripto, tetapi tidak kurang skeptikal. “Terdapat dua jenis barang yang dibeli dan difikirkan mereka telah melabur,” kata Encik Buffett. “Seseorang benar-benar melabur dan yang lain tidak.”

Dengan pendapatan pada hampir suku trilion (ya, trilion) USD, Berkshire Hathaway mempunyai banyak pengaruh, terutamanya dalam pelaburan runcit yang popular. Sehubungan dengan ini, satu saham Kelas A yang dikendalikan $295,995 setiap satu, harga yang lebih bermata daripada ekosistem bitcoin mengatakan ia juga akan mencapai nilai itu satu hari nanti. Nilai peribadi Encik Buffett berjumlah kira-kira $80 bilion (ya, bilion). Dia terkenal untuk tidak melabur dalam apa yang dia tidak faham. Kripto nampaknya jatuh ke dalam kategori itu.

“Jika anda membeli sesuatu seperti ladang, rumah pangsapuri, atau kepentingan dalam perniagaan,” katanya berkeras, “Anda boleh melakukannya secara peribadi. Dan itu pelaburan yang sangat memuaskan. Anda melihat pelaburan itu sendiri untuk menyampaikan pulangan kepada anda. Sekarang, jika anda membeli sesuatu seperti bitcoin atau beberapa mata wang kripto, anda tidak mempunyai apa-apa yang menghasilkan apa-apa. Anda hanya berharap lelaki seterusnya membayar lebih.”

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 28 April 2018, ditulis oleh C. Edward kelso ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!