WSJ : Taktik Cara Autobot Manipulasi Harga Mata Wang Digital

170

Menurut laporan Wall Street Journal (WSJ) 2 Oktober. Program perdagangan automatik, atau bot, banyak memanipulasi harga mata wang digital pada bursa cryptocurrency. Perisian dagangan automatik adalah satu program yang membolehkan peniaga menetapkan peraturan khusus untuk perdagangan jual-beli. Menghantar pesanan ke pusat pasaran atau pertukaran exchanger, dan kemudian secara automatik melaksanakan beli-jual dengan cara komputer pada kecepatan yang lebih besar dari kemampuan manusia yang memerlukan monitoring 24jam malah program perdagangan tersebut tersedia untuk pasaran tradisional, komoditi dan kripto.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Menangani pasaran crypto, WSJ memetik kekurangan peraturan yang sepatutnya sebagai syarat utama yang membolehkan bot melaksanakan strategi kasar di peringkat perindustrian. Andy Bromberg, pengasas bersama dan presiden permulaan CoinList, memberitahu WSJ bahawa “aktiviti semacam ini berleluasa di pasaran sekarang. Ia memburukkan reputasi pasaran, dan menyakitkan pelabur individu. “

Menurut WSJ, dana lindung nilai mata wang $ 80 juta Virgil Capital menggunakan botnya sendiri pada sejumlah pertukaran crypto di seluruh dunia.

Virgil Capital kehilangan dana pada perdagangan Ethereum (ETH) awal tahun ini selepas “bot mengganggu” mensasarkan dana. WSJ menerangkan strategi yang digunakan oleh bot:

“Strategi bot itu mirip dengan ‘spoofing’, sebuah taktik di mana pedagang memasukkan pesanan palsu hanya untuk membatalkannya. Taktik yang bertujuan untuk menarik pelabur lain untuk membeli atau menjual aset melalui isyarat palsu sama ada bekalan atau permintaan, taktik ini telah dilarang di pasaran saham conventional A.S. pada tahun 2010. “

Satu lagi contoh manipulasi harga dalam mata wang digital ialah peniaga Kjetil Eilertsen, yang mula berdagang Bitcoin (BTC) pada tahun 2011. Eilertsen dilaporkan membangunkan program yang dipanggil Quatloo Trader, yang dipromosikan sebagai “alat manipulasi pasaran terbaik di dunia kripto. “Idea program ini adalah untuk membuat manipulasi pasaran lebih mudah dengan menggunakan alat terbina dalam seperti tab khas yang dipanggil” Whales Tool, “yang melaksanakan beberapa” strategi kasar. “

Malah Eilertsen memberitahu WSJ bahawa tidak ada gunanya melarang manipulasi dalam mata wang digital, dan ia akan lebih berkesan untuk menyediakan alat manipulasi kepada peniaga kecil. “Jika semua orang boleh memanipulasi, maka tiada siapa yang memanipulasi. Anda tidak boleh mengharamkan apa-apa daripada orang yang berdedikasi untuk melakukan sesuatu, “kata Eilertsen kepada WSJ.

Khususnya, program yang sama tidak dibenarkan di bursa sekuriti tradisional. Bursa Saham New York kerap memantau operasi aktiviti perdagangan haram dan perdagangan kasar yang melanggar undang-undang.

Minggu lepas, WSJ melaporkan bahawa hampir $ 90 juta dana haram telah disalurkan melalui pelbagai pertukaran crypto, termasuk ShapeShift.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!