WWF Lancar OpenSC untuk Mengesan Setiap Asal-Usul Makanan

168

World Wildlife Fund-Australia (WWF-Australia) telah mengumumkan pelancaran alat rantaian bekalan yang menggunakan blokchain untuk membolehkan perniagaan dan pengguna mengesan barangan makanan.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Platform yang digelar sebagai OpenSC, adalah produk perkongsian antara WWF-Australia dan BCG Digital Ventures (BCGDV) – cabang perniagaan, pelaburan dan inkubasi korporat global Boston Consulting Group yang berpusat di Amerika Syarikat.

Sistem ini membenarkan kedua-dua perniagaan untuk mengesan produk yang mereka hasilkan, dan pengguna melihat asal-usul produk tersebut melalui “kod blockchain yang unik di titik asal produk”.

Platform ini mengedarkan kod QR kepada produk yang dibuat oleh perbadanan pelanggan yang menandatangani skim tersebut. Kod-kod tersebut kemudiannya dihubungkan dengan platform blockchain untuk membolehkan pengguna menyemak asal-usul dan kitaran hayat produk tertentu.

Matlamat ini dilaporkan memberi kuasa kepada pengguna dengan pengetahuan tentang apa yang mereka beli supaya mereka boleh membuat pilihan etika.

Sebaliknya, pengeluar tidak lagi dapat menggunakan kerumitan rantaian bekalan untuk menyamarkan sumber pengeluaran yang meragukan.

Ketua Pegawai WWF-Australia Dermot O’Gorman mengulas dalam siaran akhbar yang disertakan 17 Jan:

“Melalui OpenSC, kami akan mempunyai tahap ketelusan baru mengenai sama ada makanan yang kita makan menyumbang kepada kemusnahan alam sekitar dan spesies, serta ketidakadilan sosial dan isu hak asasi manusia seperti perhambaan.”

OpenSC akan dilancarkan pada minggu depan kepada para pemimpin dunia pada acara Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland. Pada masa akan datang, skim itu boleh melampaui makanan untuk menangani sektor yang pelbagai seperti minyak sawit dan kayu,

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!