Yahoo! Jepun Mengesahkan Masuk Ke Ruang Kripto

119

Yahoo! Jepun telah mengesahkan bahawa ia memasuki ruang kripto dengan memperoleh saham dalam pertukaran mata wang Kripto Jepun yang telah dilesenkan oleh pengatur kewangan negara. Syarikat itu merancang untuk melancarkan pertukaran kripto pada musim gugur tahun ini.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Yahoo! Memasuki Ruang Kripto

Yahoo! Perbadanan Jepun (TYO: 4689) mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia memasuki ruang mata wang kripto. Syarikat itu dijangka melancarkan “pertukaran mudah digunakan” untuk mata wang kripto pada musim gugur tahun ini, Nikkei menjelaskan.

Ditubuhkan pada Januari 1996 sebagai usaha sama antara Yahoo! dan konglomerat multinasional Jepun Softbank, Yahoo! Jepun terus menguasai industri internet Jepun sementara Yahoo! telah semakin tidak popular sejak akhir tahun 2000-an.

Melalui subsidiari Z Corporation yang dimiliki sepenuhnya, Yahoo! Jepun mengesahkan pembelian 40 peratus kepentingan dalam bursa kripto yang dipanggil Bitarg Exchange Tokyo Co. Ltd. Seorang yang biasa dengan perkara itu berkata bahawa perjanjian itu mungkin “berjumlah 2 bilion hingga 3 bilion yen ($18.6 juta hingga $27.9 juta), “Reuters melaporkan. Baki 60% masih dimiliki oleh CMD Lab, syarikat induk Bitarg.

“Kami memutuskan untuk memperluaskan perniagaan mata wang maya dengan bekerjasama dengan Z Corporation,” kata Pengarah Perwakilan Lab CMD Yoon Hee Yuan mengesahkan.

Pegangan Dalam Bursa Berlesen

Bulan lalu, Bitarg menafikan laporan Yahoo! Jepun membuat pelaburan dalam syarikat itu, menyatakan bahawa banyak kemungkinan sedang diterokai. Walau bagaimanapun, Bitarg menyiarkan notis di laman webnya pada hari Jumaat, menyatakan:

Hari ini, pihak syarikat memutuskan untuk menerima penyertaan modal dari Z Corporation… syarikat itu akan dapat menggunakan operasi perkhidmatan dan kepakaran keselamatan Yahoo Japan Group, yang akan memudahkan pelanggan, untuk mempersiapkan bagi memulakan perkhidmatan bursa yang diuruskan oleh syarikat dan untuk meningkatkan operasi selepas dimulakan.

 Bitarg ditubuhkan pada bulan Mei tahun lepas. Walau bagaimanapun, bursa itu menggantung perkhidmatannya pada Ogos 2017, menurut Business Insider Japan. Syarikat itu menerima lesen dari Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) untuk membeli bitcoin (BTC) pada bulan Disember tahun lepas. Menurut saluran berita, perkhidmatan bursa itu tidak disambung semula sehingga 13 April.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan Sankei, Yahoo! Jepun, Naib Presiden Kentaro Kawabe menjelaskan:

FSA menyatakan bahawa kajian semula mereka akan diketatkan untuk pendaftaran baru bursa mata wang maya, dan ia akan menjadi sukar untuk memasuki [ruang] tanpa pengambilalihan [bursa yang sedia ada].

FSA telah memeriksa semua bursa mata wang kripto di negara ini dan secara aktif mengeluarkan pesanan penambahbaikan perniagaan dan penggantungan perniagaan, berikutan pengodaman di Coincheck. Enam syarikat telah menarik balik permohonan mereka untuk mengendalikan bursa kripto di negara ini.

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 13 April, ditulis oleh Kevin Helms ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!