YouTube Tergugat dalam Tindakan Mahkamah Terhadap BitConnect

380

Menurut dokumen mahkamah yang difailkan 3 Julai, YouTube telah ditambah sebagai defendan dalam tuntutan tindakan kelas terhadap BitConnect.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Tuntutan itu pada mulanya difailkan pada Januari, 24 oleh enam individu yang diwakili oleh firma undang-undang Silver Miller. Pihak yang menuntut menyatakan bahawa platform pelaburan crypto BitConnect mengeluarkan token crypt untuk sekuriti tidak berdaftar, dan memperoleh dana tambahan melalui “skim Ponzi yang luas”. Penggugat menyatakan bahawa kerugian peribadi mereka berjumlah $ 771,000. BitConnect didakwa menggunakan dana yang diterima daripada pelabur baru untuk memenuhi harapan yang sedia ada.

Dokumen mahkamah yang diperoleh oleh Blocky.my, BitConnect dan pihak-pihak yang mempunyai kaitannya telah mencatatkan sejumlah video promosi di YouTube, yang dianggap tidak sesuai kerana bahan yang dikatakan memikat pelabur berpotensi untuk skim pelaburan penipuan. YouTube dikatakan telah gagal untuk mengawasi dan menyebarkan video yang diterbitkan, yang mendedahkan pengguna YouTube yang “tidak terhitung jumlahnya” kepada video yang memudaratkan dan pelaburan yang didorong secara haram.

Sepuluh sekutu BitConnect di YouTube dilaporkan memuatkan lebih daripada 70,000 video di Youtube yang menghasilkan 58,000,000 views. Dokumen tersebut mengatakan bahawa bilangan pandangan beberapa video promoter affiliate banyak melampaui angka untuk piawaian kelayakan. Terutama, pengguna yang adil memberitahu YouTube tentang aktiviti penipuan oleh BitConnect, menyiarkan video dengan tajuk seperti “Bagaimana penipuan bitconnect berfungsi dengan terperinci,” “Craig Grant Menjelaskan penipuan Bitconnect,” dan lain-lain. Dalam e-mel kepada Blocky.my, David Silver Miller berkata:

“Kes ini bukan mengenai YouTube sebagai penceramah atau penerbit kandungan di laman webnya. Sebaliknya, liabiliti didasarkan pada kegagalan YouTube untuk bertindak selepas belajar daripada kandungan yang diterbitkan secara langsung di YouTube tentang kemudaratan yang mudah dijangkakan yang ditimbulkan oleh rakan pengiklanannya … Seperti kata pepatah lama: Kadang-kadang apabila anda berbaring dengan anjing, anda mendapat kutu. “

Pihak menuntut menyatakan bahawa jika YouTube telah melakukan carian yang sesuai terhadap pangkalan datanya, ia akan menghapuskan video BitConnect yang berbahaya. Sebaliknya, YouTube didakwa menerima banyak video yang berkaitan dengan BitConnect, yang mengakibatkan banyak mangsa, termasuk ramai pengguna internet di tipu.

Dokumen ini juga merujuk kepada Google LLC, yang menukar dasar produk kewangannya untuk mengharamkan semua iklan yang berkaitan dengan cryptocurrency dan kandungan yang berkaitan kerana potensi kerugian kepada pengguna platform milik Google, termasuk YouTube. Dokumen tersebut menyimpulkan:

“YouTube gagal sebagai penjaga pintu untuk melindungi penggunanya dari, dan memberi amaran kepada penggunanya, YouTube sangat berbahaya yang ditetapkan untuk mencegah dengan protokol pengiklanan dan algoritma proprietinya.”

Bitconnect merupakan Crypto Ponzi Scam terbesar pada 2017 malah , menjadi satu-satunya crypto yang berasaskan Scam Ponzi berada pada top10 di senaraikan di Coinmarketcap.com. Walaupun kebanyakan orang sudah tahu cara skim penipuan Bitconnect namun masih terpedaya kerana tersenarai dalam top10 coinmarketcap. Namun semasa kejatuhan market pada Januari 2018 , Bitconnect menutup platformnya dan lari bersama duit yang terkumpul. Disebabkan perkara itu , kebanyakan pelabur mula menyedari dan mencari sesebuah potensi crypto dan syarikat , bukannya invest secara membabi buta dan lebih berhati-hati dalam dunia pelaburan. Malah apabila dikaji , disebabkan kes Bitconnect ini juga , banyak syarikat pengiklanan seperti Google, Facebook , Youtube mengharamkan pengiklanan berkaitan Cryptocurrency.

Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Disclaimer : Blocky tidak dibayar untuk mengiklankan coin ini, blocky.my hanya menyajikan info berita semasa industri crypto. Berita semasa banyak diguna pakai oleh traders bijak mencari peluang dalam percaturan pelaburan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!